Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η ΦΗΜΗ - 1888

 Ο Αγιολαυρεντίτης Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης (ΕΔΩ) ήταν μελετητής, εκδότης, κάτοχος βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου και βιβλιοπώλης. Το Ημερολόγιό του Η ΦΗΜΗ των ετών 1886 & 1887 που εκδιδόταν -όπως όλα τα βιβλία και έντυπά του- στο Βόλο για τρεις συνεχείς χρονιές είναι ανηρτημένο στο διαδίκτυο και στη σελίδα του ΔΗΚΙ Βόλου (ΕΔΩ) κι (ΕΔΩ)
Η ΦΗΜΗ όμως της τρίτης χρονιάς δηλ. του 1888, δεν έχει αναρτηθεί κάπου. 
Αυτό γίνεται τώρα από τούτο το ιστολόγιο. Και δεν θα ήταν εφικτό, αν ο συγχωριανός φίλος, συλλέκτης και φιλίστωρ Νικ. Μαστρογιάννης, δεν το μας το παραχωρούσε. 
Τον ευχαριστώ πολύ! 
Πιστεύω πως ο Ζωσιμάς θα χαίρεται που και σήμερα ακόμη υπάρχει πρόσβαση στα βιβλία του, αφού "έχουμε και την άδειά του" όπως γράφει και στο παρακάτω σημείωμα που υπάρχει στους δύο τελευταίους τόμους του Ημερολογίου: 
Έτσι μπορεί η καθεμιά κι ο καθένας να το διαβάσει ή να το κατεβάσει από (ΕΔΩ)
Ακόμα μπορεί να το μελετήσει ή να το ξεφυλλίσει από (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου