Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Η αρχαία Νήλεια

Είναι γνωστό σ’ όλους σήμερα το χωριό του Πηλίου "Αϊ-Γιώργης Νηλείας" -που έχει και το μεγαλύτερο υψόμετρο, απ' όλα τα χωριά.  Πήρε τ’ όνομά του απ’ το ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά κι απ’ την αρχαία πόλη Νήλεια, που παλιά πιστευότανε πως βρισκόταν στο λόφο Νεβεστίκι στ’ Άνω Λεχωνια. 
Με την πρώτη διοικητική διαίρεση στα 1883 το χωριό του Αϊ-Γιώργη έγινε πρωτεύουσα του νέου τότε Δήμου Νηλείας. 
Έκτοτε το χωριό και για να ξεχωρίζει απ’ τον Αϊ-Γιώργη Βελεστίνου-Φερών και τον Άγιο Γεώργιο Μπαξέδων -παρέμεινε λαθεμένα, όπως αποδείχτηκε- με τον προσδιορισμό Νηλείας!
Ο Νικόλαος Δ. Παπαχατζής στο βιβλίο του «Η περιοχή του Βόλου : από άποψη ιστορική και αρχαιολογική» 1937 και στο κεφάλαιο «Μικρότερες Αρχαίες Πόλεις» στις σελ. 71-72  γράφει για την αρχαία πόλη της Νήλειας: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου