Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Πούλακας Γιάννης (3)

Ο ζωγράφος ασχολήθηκε με την αγιογραφία σε αναγεννησιακή  νοοτροπία, επίσης για βιοποριστικούς λόγους.
Δικές του φορητές εικόνες, υπάρχουν σε ναούς της περιοχής μας όπως:  Άγ. Αθανάσιος Άνω Λεχωνίων (λίγες στο τέμπλο), Άγ. Γεώργιος  στα Κάτω Λεχώνια (όλο το τέμπλο).
Οι παρακάτω εικόνες είναι από το τέμπλο των εκκλησιών των Κάτω και Άνω Λεχωνίων. Απ’ ότι φαίνεται στις φωτογραφίες, οι εικόνες είναι σχεδόν πανομοιότυπες στους δυο ναούς. Φαίνεται πως ο Πούλακας, είχε έτοιμες τις εικόνες και μετά τις πούλαγε, αφού οι διαστάσεις είναι ίδιες. Επίσης στα Άνω Λεχώνια συναντάμε τη χρονολογία στην υπογραφή του 1914, ενώ ξέρουμε πως η θεμελίωση του ναού έγινε δέκα χρόνια μετά, στα 1924 (ΕΔΩ)
Οι Παναγίες είναι σχεδόν όμοιες. Οι χρωματισμοί αλλάζουν!
Ο Προφήτης Ησαΐας
Ο Προφητάναξ Δαυίδ
 ...και οι ομορφότερες στα παραπόρτια!
Ο Άρχων Μιχαήλ
Ο Άρχων Γαβριήλ
Υπογραφή
Επίσης στις εκκλησίες του χωριού του στον Αϊ-Γώργη Νηλείας και στη Γατζέα: Παναγία & Άγιο Γεώργιο (Αϊ-Γώργης) , Ευαγγελίστρια (Άνω Γατζέα),  Άγ. Ιωάννη στη συνοικία Αγ. Τριάδας (Άνω Γατζέα).  
Αγιογραφίες του ακόμη υπάρχουν και σ’ εκκλησίες του Βόλου, στον Άγ. Νικόλαο Γαλαξειδίου, καθώς και στον Άγιο Κων-νο, τη μητρόπολη της Καρδίτσας.
Η φυγή στην Αίγυπτο -1927
Άγ. Νικόλαος Γαλαξειδίου
Υ.Γ. 1  Την αφορμή να γίνουν αυτές οι αναρτήσεις και να μάθουμε γι’ αυτόν τον ξεχασμένο πηλιορείτη ζωγράφο, μου έδωσε ένας  φίλος που ασχολήθηκε με τις θαλασσογραφίες του (ΕΔΩ) όταν με ρώτησε για την αγιογραφία του ναού του χωριού μας. Τότε, του απάντησα πως τις αγιογραφίες τις έκαναν η μηλιώτισσα ζωγράφος Ελένη Καραγιάννη και πρόσφατα ο βολιώτης Κων. Σπανοδήμος. Εκείνος μου επεσήμανε να δω τις φορητές εικόνες κι όχι τις τοιχογραφίες. Σ’ ευχαριστώ-ούμε, Αντώνη Ζ, είχες απόλυτο δίκιο!
Υ.Γ. 2   Ευχαριστώ το Νώντα Τσ.,για τη συμμετοχή του και τις πάντα εξαιρετικές πληροφορίες του!
Υ.Γ. 3   Ευχαριστώ επίσης τον δισέγγονο του ζωγράφου Πουλάκη Μιχάλη, από τον τρίτο γιο του Μιχάλη Πούλακα, παππού του, ο οποίος διατήρησε το επίθετο Πουλάκης που καταγράφηκε εκ λάθους στο δημοτολόγιο Αθηνών. 
Επίσης, γράφει σε σχόλιό του ο κ. Πουλάκης.  
Πρόσφατα περάτωσα την Βιογραφία του Ιωάννη Πούλακα της οποίας περίληψη αναρτήθηκε στα Αγγλικά στην wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Yiannis_Poulakas) και ήθελα να σας ενημερώσω ότι περί της καταγωγής της οικογενείας του διαθέτω ζωντανές μαρτυρίες της συζύγου του Αγγελικής Χάϊδα που λίγο - πολύ ταυτίζονται με τις δικές σας. 
ΠΗΓΕΣ:
1.   Εφημερίδες
2.   «Ο ζωγράφος και πρώτος έλληνας σκηνογράφος Γιάν. Πούλακας (1864;–1942)», Φώτης Βογιατζής, Περιοδικό Η βίγλα, τχ. 19, Ιούν. 2005, σελ. 53–56.
3.   «Η θεσσαλική ζωγραφική» (1500-1980) , Φώτης Βογιατζής,  Αθήνα 1980
4.   «Ο μεγάλος Αϊ-Γιώργης του Πηλίου» Κώστας Λιάπης, Βόλος 1994
5.   Διηγήσεις.
6.   Οι παραπάνω (ΥΓ 1) διαδικτυακές δημοσιεύσεις.

1 σχόλιο:

  1. Εμείς σε ευχαριστούμε για την προσπάθεια να μαζευτεί όλο αυτό το υλικό!
    Τώρα πρέπει να πάμε εκδρομή στην Καρδίτσα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή