Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Πρωτομαγιά (στα παλιότερα χρόνια)

Στα εγκαίνια (1905) του "ΚΉΠΟΥ" με τον ιδιοκτήτη Κώστα  
Μουρογιάννη δίπλα στην κρήνη.
    Κάθε Πρωτομαγιά, το τρενάκι, αυτός ο θρυλικός «Μουντζούρης» ντυνόταν γιορτινά με λουλούδια και μαγιάτικα στεφάνια. Έφερνε πλήθος κόσμου από το Βόλο στα Άνω Λεχώνια και στα υπόλοιπα χωριά της διαδρομής του, για να γιορτάσουν τη «Γιορτή των Λουλουδιών». Τα Λεχώνια εξάλλου φημιζόταν και φημίζονται πάντα για τους ανθόκηπους που αφθονούν. Κόσμος ερχόταν από το Βόλο και τα γύρω χωριά επίσης, με άμαξες και άλογα. (Δείτε κι άλλες αναρτήσεις για την Πρωτομαγιά) 
Ο «κήπος του Μουρογιάννη» είχε την τιμητική του, αφού εκεί μαζεύονταν όλοι οι αστοί και οι πλούσιοι του Βόλου. Οι άλλοι, απλώνονταν στα χωράφια, στη ρεματιά και στα Πλατανίδια. Την επόμενη, στις 2 Μαΐου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, γινόταν το πρώτο πανηγύρι του χωριού. 
Είχε αρκετό κόσμο, γιατί αποβραδίς (1η Μαΐου) με την αγρυπνία, έρχονταν άνθρωποι που είχαν βγει για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Το γλέντι άρχιζε μετά τον εκκλησιασμό, ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σήμερα αλλά και από χρόνια, αυτό το πανηγύρι δεν πραγματοποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου