Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το όνομα «Λεχώνια»


Οι εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του χωριού «Λεχώνια» είναι αρκετές:
1. Ο γλωσσολόγος καθηγητής Νικόλαος Ανδριώτης θεωρεί πως η ονομασία Λεχώνια προέρχεται από το φυτό «ηδύοσμος ο γλήχων» δηλαδή μέντα. Έτσι γλήχων>γληχώνι>λεχώνι>Λεχώνια.
2. Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος λέει πως προέρχεται από τη σλάβικη  λέξη lech (λεχ= πεδινός). Πράγματι η περιοχή των Λεχωνίων είναι πεδινή, κάμπος και οι (Bελεγεζήτες) Σλάβοι ήρθαν στην περιοχή μετά τον ΣΤ΄αιώνα.
3. Από την παραφθορά της λέξης «Μεθώνη» >Λεχώνι>Λεχώνια.
4. Από το όνομα «Λέχων» ή «Λέκωνα», Ενετού αξιωματούχου ή φεουδάρχη, που έδωσε το όνομά του στην περιοχή.
5. Από τον εξελληνισμό των Liconia –Λεχωνίων, όπως ονόμαζαν το ΙΓ΄ αιώνα την περιοχή οι Μελησσινοί, μεσαιωνικοί τοπάρχες. (Ίσως να προέρχεται από το «λύκος»)
6. Από τη λαϊκή εκδοχή που λέει πως επειδή η γη είναι εύφορη, παράγει όλα τα αγαθά που επιθυμεί οποιαδήποτε "λεχώνα", ή όπως η γυναίκα γεννά, έτσι και η γη των Λεχωνίων παράγει άφθονα προϊόντα.
7. Ο αρχιολόγος Ν. Γιαννόπουλος στα 1932 έγραω: "Ο κ. Τσοποτός γράφει τη λέξη ΛΕΧΩΝΙΑ με ει. Επίσης ο κ. Ισοκράτης Π. Παλαμηδάς μου υπέδειξε πως στη Γαλλία στην περιοχή του Βερντέν (Verdun) υπάρχει μικρή πόλη και περιοχή που λέγεται Lihon (Λιχών). Θεωρεί τη λέξη Λεχώνια φράγκικη και υποθέτει ότι κατά τη Φραγκοκρατία στην Ελλάδα, κάποιος τιμαριούχος Γάλλος από το Lihon  που κατείχε το μέρος, θα έδωσε το όνομα της πατρίδας του απ' τη Γαλλία.
Ο ίδιος ο κ. Ισοκράτης Π. Παλαμηδάς μου είπε πως το Λεχών (Lihon) σαν μικρή πόλη και περιφέρεια βρίσκεται στο (Chaulnes Rosieres) Σώλν-Ροζιέρ, στην περιφέρεια Πικαρδίας (Picardie). Ακόμη ότι τη λέξη Λεχώνια, τη συναντάμε στη Σκιάθο, Σκόπελο και Σκύρο σαν θέση «Λεχωνίων Ρέμα».
Μήπως η λέξη Λεχώνια είναι παραφθορά του αρχαίου ονόματος  της πόλεως Μεθώνη= Λεχώνη-Λεχώνια; Τουλάχιστον δεν είναι μακριά απ’ την πραγματικότητα."

Η περιοχή των Λεχωνίων ήταν αρχικά ενιαία. Μετά με τη δημιουργία των δύο οικισμών, ονομάστηκαν Πέρα και Δώθε Λεχώνια, σε σχέση με την πόλη του Βόλου. Πέρα ήταν τα Άνω και Δώθε  τα Κάτω.

Τα Πλατανίδια, επίνειο της περιοχής, ήταν γνωστά από την περίοδο των Μελισσηνών με την ονομασία Scala di Liconia, ως παράλιος εμπορευματικός σταθμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου