Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου



Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο ενοριακός ναός των Άνω Λεχωνίων. Η οικοδόμηση του ναού άρχισε  στα 1924-25. Είναι ναός ρυθμού σταυροειδούς βασιλικής χωρίς τρούλο. Χτισμένος από πέτρα με αρμό ασβεστοκονιάματος.
Η θεμελίωση έγινε το 1924, όταν Μητροπολίτης Δημητριάδος ήταν ο Γερμανός (Μαυρομάτης) και βασιλιάς της Ελλάδας ο Γεώργιος Β΄. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το Μάιο του 1931. Πριν οικοδομηθεί  ο ναός λειτουργούσε σε παράπηγμα. Ο πρώτος εφημέριος του Ναού ήταν ο οικονόμος Ιωάννης Ζαχαρογιάννης, γνωστός ως παπα-Κονόμος.
Γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, όπου συρρέει πλήθος πιστών.
Παλιότερα ο ναός γιόρταζε και στις 2 Μαΐου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου. Ακόμη γιόρταζε και στις 21 του ίδιου μήνα τη μέρα γιορτής των Αγίων Κων-νου και Ελένης, με αφορμή τα εγκαίνια του Ναού.
Σήμερα ο ναός έχει ανακαινιστεί, αγιογραφηθεί και εξωραϊστεί. Στην αυλή που είναι πλακόστρωτη, υπάρχει το ηρώο των πεσόντων Λεχωνιτών στους αγώνες του έθνους, καθώς και πετρόκιστη κρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου