Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Οικισμός Πλατανίδια

Πλατανίδια ή Πλατανίδι.
"ΜΕΡΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ" Αργύρη Φιλιππίδη 1815
 Ιστορικός παράλιος οικισμός και επίνειο του χωριού Άνω Λεχώνια. Πήρε το όνομά του από το πλήθος των πλατανιών που υπήρχαν στην περιοχή. Ήταν ένας ελώδης τόπος και εστία ελονοσίας, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε μετά άρχισαν και τα αποστραγγιστικά έργα. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ο τόπος αυτός εύφορη γη για την καλλιέργεια αμπελιού, αχλαδιάς, κυδωνιάς και άλλων οπωροφόρων.


 Παλιότερα ήταν οικισμός ψαράδων και ναυτικών που δούλευαν στα ψαροκάικα και στα άλλα πλεούμενα αφού ήταν και «σκάλα» φόρτωσης εμπορευμάτων και προϊόντων της περιοχής. Επίσης οι γεωργοί έμεναν εκεί μόνο τους θερινούς μήνες ή πηγαινοερχόταν καθημερινά.
 Σήμερα είναι τόπος βασικά παραθεριστικής αλλά και μόνιμης κατοικίας, αφού έχει πυκνά δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας με το Βόλο και απέχει απ’ αυτόν 13 χλμ. Έχει ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες, καφέ και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.


 Ο Απ. Παπαθανασίου γράφει:
«Scala di Liconia ονομάζονται τα Πλατανίδια την περίοδο του 1236. Την ίδια περίοδο, στην περιοχή των Liconia (Λεχωνίων) μαρτυρείται η ύπαρξη παράλιου ε­μπορικού σταθμού (Scala) με εγκαταστάσεις κτηρίων και προσκτισμάτων, όπως και η συστηματική­ καλλιέργεια της αμπέ­λου και μουριάς.»
Ο Βαγ. Σκουβαράς στα «Λεχωνίτικα» γράφει:
«Στις αρχές του αιώνα (1900 μ.Χ.) στη Λεχωνίτικη παραλία και στη θέση «Πλατανάκια» (Πλατανίδια) υπήρχαν ερείπια μιας εκκλησίας, παλαιού βυζαντινού ναού στο όνομα της Αγίας Παρασκευής. Στη θέση αυτή ανέβλυζε κι αρκετό πόσιμο νερό. Όπως μαρτυρούν τη πηγή αυτή κάλυψε μια θαλασσινή πλημμύρα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1840, που ήταν επακόλουθο μιας ραγδαιότατης βροχής».
ΥΓ : Σήμερα μπροστά από το ναό της Παναγίας (του Σχοινά) στο δυτικό άκρο της παραλίας, υπάρχουν ακόμη αυτά τα λείψανα (πιθάρια) που αναφέρει ο Βαγ. Σκουβαράς, βυθισμένα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου