Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πανηγύρι & Πρωτομαγιά προπολεμικά

Τα παλιότερα χρόνια (προπολεμικά) η Πρωτομαγιά στα Λεχώνια (εδώ) γιορταζόταν σε τρία βασικά σημεία όπου γέμιζαν από κόσμο (ντόπιους και Βολιώτες). Το πρώτο ήταν στη ρεματιά Κουφάλας όπου υπήρχε ένα μαγαζάκι -παράγκα του Νικολάκη Βελτσού δίπλα και πριν από το εργοστάσιο Δημόπουλου. Εκεί πίνανε οι ενήλικες τσίπουρο και κρασί και τα παιδιά λεμονάδες. Εκεί βασικά μαζεύονταν οι ντόπιοι, οι Λεχωνίτες.


Κήπος Μουρογιάννη 1938

Το άλλο σημείο ήταν ο γνωστός κήπος Μουρογιάννη όπου συγκέντρωνε κόσμο από το Βόλο , αλλά και αυτούς που ήταν πλούσιοι και της ανώτερης -λεγόμενης- κοινωνίας. Υπήρχε πάντα ορχήστρα και χοροί.
Το τρίτο μέρος όπου οι Λεχωνίτες και άλλοι από τα γύρω χωριά διασκέδαζαν συνεχίζοντας το ημερήσιο γλέντι, ήταν η πλατεία με τα γύρω της καφενεία. Εκεί γινόταν το ένα από τα τρία ετήσια πανηγύρια των Άνω Λεχωνίων. Γινόταν με την ευκαιρία της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαΐου κι ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του. Στο πανηγύρι γινόταν γενικός χορός (συρτός) με νταούλια και ζουρνάδες ι αργότερα ακολουθούσαν οι ορχήστρες που έπαιζαν μέχρι πρωίας δημοτικά, ευρωπαϊκά και ζεμπέκικα τραγούδια.


Το τρένο έφερνε και έπαιρνε κόσμο από τα χαράματα ως σχεδόν τα μεσάνυχτα.

Τρένο 1936



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου