Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κυρτσώνηδες εκ Δρακείας

"Οι Κυρτσώνηδες της Δράκειας" είναι αντιγραφή από το περιοδικό ΜΑΓΝΗΣΙΑ της πρώην ΕΚΠΟΛ- Ν.Α.Μ. τεύχος 6 - Μάιος 2006


Ο Epaminondas Tsaknakis -που τον ευχαριστώ πολύ- συμπλήρωσε για την οικογένεια Κυρτσώνη: 
"Λοιπόν, ο παππούς παντρεύθηκε τη Δάφνη Καρανίκα κόρη Βλάχου τσέλιγκα που ξεχειμώνιαζε στο Καλαμάκι Λάρισας. Απέκτησαν τη γιαγιά μου Ήβη και τον αδελφό της Δημήτρη (Τάκη) . Η γιαγιά μου παντρεύθηκε τον παππού μου Επαμεινώνδα Τριανταφύλλου (βλ. αρχοντικό Τριανταφύλλου στη Δράκεια, οδός Τριανταφύλλου στην Αγριά ) το 1925. Το 1928 γεννήθηκε η μητέρα μου Φιλομένη, Το 1930 χάθηκε η γιαγιά μου πάνω στη δεύτερη γέννα  της. Ο Τάκης ήταν θύμα του εμφυλίου. Τον πιάσανε μαζί με τον Λοάρη ενώ πήγαιναν στις Σερβανάτες και ζήτησαν λύτρα. Η γυναίκα του Ελευθερία Χαλκιά αποφάσισε να καλέσει την αστυνομία και τότε έγινε το κακό. Ο γιος του Ζήσης πέθανε πρόωρα χωρίς απογόνους κλπ. 
 Ο προ παππούς ξεκουράζεται στην Αγριά παρέα με την γυναίκα του Δάφνη Καρανίκα, την πρόωρα χαμένη γιαγιά μας και τον γιό του Δημήτρη (Τάκη). 

Επίσης, δες το βιβλίο του "Τα Ανθεστήρια, ήτοι συλλογή χορευτικών ασμάτων",
 Αθήνα 1911"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου