Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Λιμός στο Πήλιο του 1917 (2)

Η πείνα σε Πήλιο και Βόλο στα 1917 (συνέχεια από ΕΔΩ)
Οι συνέπειες του αποκλεισμού ήταν τραγικές. Θάνατοι, υποσιτισμός, κλοπές, αναταραχές, διαδηλώσεις ήταν τα αποτελέσματα!
Στην πόλη του Βόλου αρχικά, διοργανώθηκαν συσσίτια για τον πληθυσμό στις ενορίες και μέσω του Γραφείου Επισιτισμού. Τα συσσίτια ήταν υπό την αιγίδα της …βασίλισσας!
Όλα τα δημητριακά, τα όσπρια, η ζάχαρη, το αλάτι, οι γαιάνθρακες(=πετροκάρβουνα), τα σαπούνια και το πετρέλαιο σε μικρότερο βαθμό, ήταν υπό έλεγχο. Η διανομή τους γινόταν "κατ' άτομον" και μόνο με το δελτίο. 
Τα σιτοφορτία που έρχονταν στο λιμάνι ήταν ελάχιστα και δεν επαρκούσαν να τραφεί ο πληθυσμός.
Τα δημητριακά κ.ά. προϊόντα έπρεπε να δηλωθούν, αφού τα αδήλωτα θεωρούνταν  κλεμμένα ή κρυμμένα κι οι παραβάτες τιμωρούνταν.
 Εκτός της λιμοκτονίας, υπήρξαν και οι "παράπλευρες απώλειες". Δείτε μέρος του υπομνήματος του Πανεργατικού Κινήματος Βόλου, στο βασιλιά Κων-νο:
Η αισχροκέρδεια των εμπόρων και η επικίνδυνη νοθεία ήταν πια ενδημικά φαινόμενα! 
Ένα φωτεινό παράδειγμα του αλευροβιομήχανου Λούλη -μαζί με τους ανθρωπιστικούς εράνους και τα συσσίτια μεταξύ κάποιων πλούσιων του Βόλου και των χωριών- ήταν σταγόνα στον ωκεανό της ...λιμοκτονίας.
Κι όπου υπάρχει πείνα, οι άνθρωποι δεν σκέφτονται παρά μόνον την επιβίωσή τους και "δεν ορρωδούν προ ουδενός". Οι κλοπές αγαθών για τροφή, ήταν καθημερινή υπόθεση...
Ο κάμπος της Θεσσαλίας και τα ορεινά διαμερίσματα, ήταν σε κατάσταση τραγική. Όχι μόνον από την έλλειψη δημητριακών οσπρίων και ψωμιού, αλλά και …αλατιού. 
Το αλάτι, ήταν ένα προϊόν επίσης απαραίτητο στο αλάτισμα τυριών και ελιών! Επίσης η έλλειψή του στην ενδοχώρα, είχε σαν αποτέλεσμα και τη δημιουργία βρογχοκήλης, ειδικά στις  γυναίκες (βλ. ιώδιο). Οι παλιότεροι θα θυμούνται στα ορεινά χωριά, πολλές ηλικιωμένες με βρογχοκήλη!
Η έλλειψη γαιάνθρακα είχε αποτέλεσμα την παύση των αλευρόμυλων και την κίνηση ατμομηχανών. 

Τα τρένα ελάττωσαν τα δρομολόγια και ο τροχιόδρομος(=τραμ) του Βόλου ανέστειλε τη λειτουργία του μέχρι που ξανακινήθηκε με …καυσόξυλα!
Κι ο Αλμυρός παρόλο που ήταν κάμπος, πείνασε. Ο κοινοτάρχης του έστειλε στο βασιλιά τηλεγράφημα, παρακαλώντας για μεσολάβηση!
Τα δημητριακά του κάμπου της Θεσσαλίας, εσοδείας του 1917, μπήκαν κάτω από τον έλεγχο Γάλλων και ο σκοπός ήταν, για να μην πέσει στα χέρια του κράτους των Αθηνών η σοδειά! 
Κι η υπόλοιπη Θεσσαλία υπέφερε δραματικά. Τα ορεινά χωριά ειδικά της Ελασσόνας, Αργιθέας, Πίνδου κ.ά. ήταν στα όριά τους να αφανιστούν λόγω του λιμού. Αλλά και η Λάρισα δεν ξέφυγε...
Τέλος, το καλοκαίρι του 1917, ο αποκλεισμός σταμάτησε. Σταδιακά άρχισε κι ο επισιτισμός του βολιώτικου και πηλιορείτικου λαού, όπως κι όλης της Ελλάδας με την εκθρόνιση του βασιλιά, την κυβέρνηση ολόκληρης της χώρας υπό τον Βενιζέλο και την είσοδο της χώρας στον πόλεμο.

Επίλογος: 
α) Έγραψε ο Λένιν στις 3-6-1917, στην Πράβδα: 
«Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κων-νος υπέγραψε το πρακτικό της παραίτησής του από τον θρόνο κάτω από την πίεση της διπλωματίας της Αντάντ . Ο καθένας ξέρει τι είδους πίεση ήταν αυτή . Πίεσαν την Ελλάδα με την πείνα , την απέκλεισαν με τα πολεμικά τους την άφησαν χωρίς ψωμί . Οι πολιτισμένοι ιμπεριαλιστές βασάνισαν τη μικρή αυτή χώρα με την πείνα , ώστε να την εξαναγκάσουν να αλλάξει πολιτική ».
β) Ο λαός της δύστυχης πατρίδας πέρασε τα πάνδεινα από τους κατά καιρούς φίλους και συμμάχους...
Πηγές:
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, τομ. 14ος

- Αναμνήσεις εκ της ιστορικής διαφωνιας βασιλέως Κων-νου & Ελευθερίου Βενιζέλου, 

  Κων. Ζαβιτζιάνου, τομ. 1ος, Αθήναι 1946
- Εφημερίδες
- Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΪ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ, Κ. Λιάπης, Βόλος 1994

ΥΓ 1: (18-6-2014)
Ευχαριστώ, τον καλο φίλο Αντώνη Ζ. που διατηρεί το ιστολόγιο 
http://volosmagnisia.wordpress.com/ 
και λογαριασμό στο fb
https://www.facebook.com/MagnesiaStoPerasmaTouChronou/photos_stream
για τις συνεχείς παραπομπές-αναφορές του στις αναρτήσεις. 
Για σχετικές με το θέμα φωτογραφίες δείτε : (ΕΔΩ) κι  (ΕΔΩ)

ΥΓ 2: (19-6-2015)
Στο FB ο φίλος Αντώνης Ζ. και στο "ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ", συνέχισε με ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο από την Αργαλαστή! Διαβάστε το οπωσδήποτε ! (ΕΔΩ)  


1 σχόλιο:

  1. Ιωάννα Θεοδωροπούλου2 Νοεμβρίου 2014 στις 10:43 μ.μ.

    πραγματικός θησαυρός οι δημοσιεύσεις του Ταχυδρόμου καθώς το σώμα της εφημερίδας εκείνης της εποχής δεν είναι εύκολα προσβάσιμο. Θα μπορούσατε να μου πείτε από ποια εφημερίδα προέρχονται τα αποσπάσματα των άρθρων σχετικά με το ανάθεμα στο Βόλο και την ημερομηνία δημοσίευσής τους. Κάνω μια έρευνα για το Βόλο και τα παραπάνω αποτελούν πηγές ανεκτίμητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή