Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Τα Λεχώνια όπως τα είδε ο Νικ. Μάγνης

Το 1860 ο Νικόλαος Ι. Μάγνης, δημοδιδάσκαλος από τη Χαλκίδα, έγραψε το " ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ ή ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ της Θεσσαλίας  και Θετταλικής Μαγνησίας". Για τη Θεσσαλία γράφει "εν επιτομή" αλλά για τη Μαγνησία "εν εκτάσει" . Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου του και στην αφιέρωσή του στη σύζυγο του "φιλόμουσου" που δαπάνησε φιλότιμα τα χρήματα για την έκδοση Ελένη Αχ. Μεταξά,  ο ίδιος προ λίγων ετών περιόδευσε τη Μαγνησία και ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Έτσι την περιέγραψε λεπτομερώς. Προτρέπει δε, να είναι αυτό το πόνημά του, η Γεωγραφία των παιδιών που σπουδάζουν. Για τα Λεχώνια γράφει τα παρακάτω στις σελίδες 60-61.


Δείτε όλο το βιβλίο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου