Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Λεχωνίτικα "Κέντρα"

 Τα Άνω Λεχώνια στα παλιότερα χρόνια είχαν και λειτουργούσαν (λόγω κομβικής θέσης και φυσικής ομορφιάς) πάμπολλα "Κέντρα" (καφενεία, καφεστιατόρια και κρασοπουλιά). Γνωστότερο όλων ήταν ο Κήπος Μουρογιάννη, σαν παλιότερο και ελιτ, η Αίγλη  ( Πούλακα, μετέπειτα Μακρυγιάννη, Μεγαδήμου), η Καστέλλα, του Κυρίτση, , του Βολιώτη, του Γρηγορίου, του Λυχναρά, του Ηλία, της πλατείας (Πάτρα, Μιχαήλου), το Χάνι, του Φλώρου κ.ά. Σήμερα δυο-τρία απ' αυτά υπάρχουν ακόμη. 
Στα Πλατανίδια  υπήρχαν του Αλπάκη, του Ιατρόπουλου(Μουσκιού), του Κλειτσογιάννη, ο Κόκκινος Φάρος, του Μίνια.
Στο Μαλάκι η Γλυφάδα του Κυτηλή, ο Πλάτανος του Γούλια, της κυρα-Λένης, του Ζέπου. 


¨ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ" 15-1-1933
Σήμερα συνεχίζουν οι παλιές ψαροτεβέρνες του Αλπάκη, του Γούλια, του Κυτηλή -Water Lily-(ΕΔΩ) Του Κλειτσογιάννη και της κυρα-Λένης έκλεισαν πρόσφατα. 
Η γνωριμία των καταστημάτων αυτών με το ευρύ κοινό της περιοχής, γινόταν όπως πάντα μέσω της διαφήμισης των τοπικών εφημερίδων. παρακάτω κάποιες κατά καιρούς: 

Εφημερίδα "ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΙΣ" Βόλου
Μάρτιος 1896
Καφενείον "ΑΙΓΛΗ" Βασ. Μακρυγιάννη
(κτήριο Πούλακα -δίπλα στο σταθμό)
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 3-7-1927
Εφημερίδα "ΚΗΡΥΞ" του Βόλου
23-6-1912
Εφημερίδα "ΛΑΪΚΗ ΦΩΝΗ" του Βόλου 
28-6-1931
Εφημερίδα "ΛΑΪΚΗ ΦΩΝΗ" του Βόλου
30-4-1931

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου