Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Φρούτα Λεχωνίων


Τα Λεχώνια ήταν κι είναι γνωστά ως τόπος παραγωγής φρούτων και κηπευτικών. Οι αγρότες-παραγωγοί, πάντα είχαν πρόβλημα διάθεσης και τιμής στα παραγόμενα προϊόντα. Έτσι δημιουργήθηκε το 1919 ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωρών Λεχωνίων Καραμβασίου (ΣΠΟΛΚ) που διακινούσε τεράστιες ποσότητες νωπών φρούτων σε αγορές της Μ. Ανατολής και στην Αλεξάνδρεια. Είχε δημιουργήσει και το Κονσερβοποιείο και έτσι οι παραγωγοί είχαν ικανοποιητικές τιμές στα παραγόμενα είδη. Όμως ο ΣΠΟΛΚ διαλύθηκε το 1929 και τα προβλήματα συνεχίστηκαν. 
Σήμερα η παραγωγή έχει μειωθεί στο ελάχιστο αφού η οικοπεδοποίηση αντικατέστησε τη γεωργία και η οικοδομή τους οπωρώνες, αλλά και πάλι μετά από 80 χρόνια, η διάθεση είναι προβληματική.
Παρακάτω υπάρχουν δημοσιεύσεις σχετικές με το θέμα, καθώς και μία αντιπαράθεση μεταξύ εφημερίδων του Βόλου:

Σχόλιο της ΛΑΪΚΗΣ ΦΩΝΗΣ του Βόλου,
 της 22-7-1932
Σχόλιο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ 
της 24-7-1932 
 για το θέμα των φρούτων

Η απάντηση των παραγωγών 
στο δημοσίευμα
του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ 

στις 28-7-1932,
μέσα από τις στήλες 

της ΛΑΪΚΗΣ ΦΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου