Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πολύκεντρο πολιτισμού το κτήριο Κοντού


Διαδημοτικό Πολυκέντρο Πολιτισμού 
το «στοιχειωμένο σπίτι»
Αντιγραφή από: http://www.magnesianews.gr

  Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου 
  η  έγκριση της μελέτης
Γράφει:
25/09/2012, 15:45
  Η αξιοποίηση του αρχοντικού Κοντού        στα Άνω Λεχώνια έρχεται προς 
συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, στις 5 το απόγευμα, με την έγκριση της οριστικής μελέτης του «Διαδημοτικού Πολυκέντρου Πολιτισμού, Ιστορίας και Υπηρεσιών», που θα γίνει. 
Το αρχοντικό κατασκευάστηκε το 1900 και φημολογείται ότι σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Είναι διατηρητέο μνημείο και σημείο αναφοράς, τόσο για την αισθητική και αρχιτεκτονική του αξία, ενώ έχει αποκτήσει τη φήμη ως «το στοιχειωμένο σπίτι στα Λεχώνια». 
Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την αξιοποίησή του πρέπει να ληφθούν υπόψη η αρχιτεκτονική αποκατάστασή τους ως μνημείο, η βιωσιμότητα και η ανταποδοτικότητα των προτεινόμενων λειτουργιών, οι ανάγκες κι επιθυμίες των δημοτών της περιοχής, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την επανάχρηση μνημείων και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά και οι δυνατότητες χρηματοδότησης της επένδυσης. Πέραν της αρχιτεκτονικής προσέγγισης, που ήδη έχει γίνει, απαιτείται και η εκπόνηση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας.
Στο υπόγειο, που διαθέτει μεγάλους χώρους, μπορούν να φιλοξενηθούν εμπορικές χρήσεις, όπως έκθεση και πώληση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, πωλητήριο τουριστικών και αναμνηστικών ειδών που να σχετίζονται και με την ιδιαίτερη ιστορία του κτιρίου και της ευρύτερης περιοχής.
Στο ισόγειο, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει είσοδος για ΑΜΕΑ, δύοWC για το κοινό και βοηθητικοί χώροι. Επίσης στις δύο αίθουσες που διαθέτει προτείνεται η χρήση της μιας αίθουσας ως bar-αναψυκτήριο και της άλλης ως εστιατόριο με ενιαία διαχείριση και κοινή κουζίνα-παρασκευαστήριο. Λόγω του μορφολογικού χαρακτήρα του κτιρίου οι χώροι του ισογείου θα μπορούν ενδεχομένων να διατίθεται και για την τέλεση εκδηλώσεων.
Στον Α’ όροφο προτείνεται να δημιουργηθούν δύο αίθουσες με επαρκές μέγεθος για να φιλοξενήσουν συνεδριάσεις - συζητήσεις - σεμινάρια-διαλέξεις περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων. Οι αίθουσες θα μπορούν είτε να ενοικιάζονται είτε να παραχωρούνται σε φορείς πολιτιστικούς, πολιτικούς κ.α. είτε για τις ανάγκες του Δήμου. Ακόμη σε συνδυασμό και με τη χρήση του ισογείου, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την τέλεση πολιτικών γάμων.
Στον δεύτερο όροφο, οι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν έπειτα από σχετική διαμόρφωση ως γραφεία και χώροι βοηθητικοί των υπόλοιπων χρήσεων του κτιρίου.
Μετά από διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, που είναι μεγάλος, η μελέτη προβλέπει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα δημοτικό θερινό σινεμά αλλά και ένα υπαίθριο θέατρο στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενούνται παραστάσεις, συναυλίες κι εκδηλώσεις επαγγελματικές αλλά και του δήμου, φορέων και σχολείων της περιοχής.
Τέλος, μέσω φωτισμού, θα γίνει ανάδειξη του κτιρίου, προβάλλοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.


Η εισήγηση ολόκληρη εδώ:
http://www.volos-city.gr/Images/%CE%98%CE%95%CE%9C%CE%91%2022%20%2028_9_2012.pdf                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου