Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης (5)


Ζωσιμά Εσφιγμενίτη αυτοβιογραφία

Πορτρέτο -μάλλον- του Ζωσιμά
από τον Εμμ. Λαμπάκη.

Για τον Ζωσιμά Εσφιγμενίτη κατά καιρούς έχουν γραφεί πολλά. Και έπρεπε να γίνει αυτό, αφού αυτός ο σπουδαίος πηλιορείτης καλόγερος –μαζί με άλλους επίσης μεγάλους του πνεύματος- είναι η ζωντανή φωνή της Τοπικής Ιστορίας μας.
Δεν είναι τυχαίο που ο δήμος Βόλου, από χρόνια έδωσε το όνομά του σε οδό των βόρειων συνοικιών, που ξεκινά από την Ιωλκού και φτάνει ως την Γαμβέτα-Γιαν. Δήμου (πρώτη παράλληλος).
Σ’ αυτό το ιστολόγιο υπάρχουν κι άλλες αναρτήσεις-πληροφορίες γι’ αυτόν. Παρακάτω δείτε το μικρό βιογραφικό του όπως γράφτηκε από τον ίδιο κι όπως αυτό υπάρχει στην αρχή της φυλλάδας της ακολουθίας και του βίου του Αγίου Λαυρεντίου (1901). 
Στη συνέχεια γράφει για την ιστορία του χωριού του, τον Άι-Λαυρέντη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου