Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η κωμόπολις Άγιος Λαυρέντιος

Περί της κωμοπόλεως του Αγίου Λαυρεντίου από τον Ζωσιμά Εσφιγμενίτη.
(Μια λεπτομερής περιγραφή του χωριού του, των πέριξ, καθώς και  διαφόρων παρατηρήσεων- όπως άλλωστε το συνηθίζει ο λόγιος- στα 1900 και στο τέλος της φυλλάδας της ακολουθίας του Οσίου Λαυρεντίου που εκδόθηκε από τον ίδιο)



2 σχόλια:

  1. "Διότι ο πολύς ο πλούτος εις τους μοναχούς είναι αίτιον διαφθοράς". Κλασσικός λόγος του Ζωσιμά Εσφιγμενίτη που δεν χαριζόταν στους κληρικούς και μοναχούς... Τον χρειαζόμασταν όταν είχαμε το Βατοπεδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα χρειάζονται "Ζωσιμάδες" για να ελέγχουν εκ των έσω τους μοναχούς, κληρικούς και δεσποτάδες... Όμως κι αυτόν τον Ζωσιμά τον έστειλαν φυλακή για να του κλείσουν το στόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή