Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ο Νικόλαος Χριστόπουλος

Από ιδιωτική συλλογή
(πέραμα: είδος σκαριού που χρησιμοποιούνταν
 για μεταφορές από ακτή σε ακτή -πορθμείο)
Ο γνωστός σπουδαίος ερευνητής και λαογράφος Κίτσος Μακρής σε άρθρο του στο "ΒΗΜΑ" γράφει και για τον Νικ. Χριστόπουλο. Τον αποκαλεί "αταξίδευτο" που μας ταξιδεύει με τα θαλασσινά θέματά του, αφού είναι γνωστό πως ο Χριστόπουλος δεν ήταν ναυτικός, αλλά τεχνίτης στον ταρσανά των Πευκακίων. Επίσης ο Κ. Μακρής κάνει αναφορά στο ζωγράφο και σ' άλλα κείμενά του.
 (Αντίγραφο από το βιβλίο ΒΗΜΑΤΑ - εκδ. ΚΕΔΡΟΣ 1989)
Το ΔΗΚΙ (Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης) στις εκδόσεις του περιλαμβάνει κι ένα καλαίσθητο βιβλίο για το λαϊκό ζωγράφο με τίτλο: "Νικόλαος Χριστόπουλος, ο ζωγράφος του ταρσανά" Κατάλογος των έργων στην έκθεσή του στα Πευκάκια Βόλου (ΕΔΩ)  
Επίσης:
Παραδοσιακός Ταρσανάς Μουσείου Χριστόπουλου -Πευκάκια. Το παραδοσιακό ναυπηγείο και ταρσανάς λειτουργεί συνεχώς από το 1880. Στον ίδιο χώρο υπάρχει το οίκημα των αδελφών Χριστόπουλου όπου εκτίθενται τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Νικ. Χριστόπουλου.
Η έκθεση ανοίγει για το κοινό, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, μετά από συνεννόηση με τον κ. Γρ. Καρταπάνη, απόγονο του λαϊκού ζωγράφου
. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλ.: 2421088328 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου