Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Τσελεπίτσαρης (2)

Τα "έργα" του Θεόδ. Κολωνιάτη ή Τσελεπίτσαρη (ΕΔΩ)
εν πολέμω, κατά Μιλτ. Σεϊζάνη
Μετά την άτυχη μάχη της Μακρινίτσας, οι πολεμιστές πέρασαν -εκτός των σωμάτων που πήγαν προς Ζαγορά-και προς τη μεριά Αγιάς και Κισσάβου. Κάποιοι απ’ αυτούς με τους αρχηγούς τους πέρασαν την άλλη μέρα στα καλύβια Κερασιάς, Κανάλια, Κεραμίδι και κάποιοι άλλοι στη Βουλγαρινή (τωρινό Σκλήθρο), χωρίς αντίσταση και έκαναν επίταξη διαφόρων προϊόντων για τις ανάγκες των επαναστατικών Σωμάτων.
Εκεί το βράδυ πιάσανε δύο Γκέκηδες, που ήταν ένας εξηντάχρονος και ένας ρωμαλέος εικοσιτριάχρονος.  Τότε ήρθε εκεί κι ο Θ. Κολωνιάτης μαζί με τον Τσέλιο.
Οι οθωμανοί κάτοικοι του χωριού Αληφακλάρ (τώρα Καλαμάκι) παραδόθηκαν δηλώνοντας υποταγή. Οι αρχηγοί της Προσωρινής Κυβέρνησης διέταξαν τους οπλαρχηγούς να μην τους ενοχλούν και να τους δώσουν πίσω τα επιταγμένα.
 Όμως :
Ύστερα οι αρχηγοί χωρίστηκαν πάλι και κάποιοι μετά τη διαταγή της Προσ. Κυβέρνησης επέστρεψαν στη Μακρινίτσα. Οι υπόλοιποι, μαζί τους κι ο Θ. Κολωνιάτης θα αντιμετώπιζαν αμυνόμενοι τον εμπειροπόλεμο και σκληρό Αμούσαγα, στην κοντινή μονή Καμπάνας. 
Τότε:
 [Μιλτιάδη Δ. Σεϊζάνη  «Η πολιτική της Ελλάδος και η Επανάστασις του 1878 ἐν Μακεδονία Ἠπείρω καί Θεσσαλία μετά εἰκονογραφιών», μέρος Β΄, εν Αθήναις 1878,  σελ. 261-266]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου