Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Οι Μηλιές γλιτώνουν τις καταστροφές

Εθνική γιορτή σήμερα! Η ιστορική μνήμη παρούσα!  
Κι επειδή πρέπει να μας ενδιαφέρει η Τοπική Ιστορία και να τη γνωρίζουμε, (θα ήταν ευχής έργο!) αυτό το ιστολόγιο προσπαθεί να δώσει κάποια στοιχεία από αυτήν. 
Γιατί, εντάξει, όλο για τους αγωνιστές και τα γεγονότα (πολεμικά, πολιτικά κ.ά) άλλων περιοχών και ειδικά Πελοποννήσου και Στερεάς που μονοπώλησαν την Ιστορία της Επανάστασης και που γράφουν τα σχολικά εγχειρίδια, ξέρουμε! 
Παρακάτω η "αμνηστία" του Δράμαλη στους Μηλιώτες:

Είναι γνωστό πως οι τούρκοι του Δράμαλη που ήρθαν απ' τη Λάρισα για να καταπνίξουν την επανάσταση στο Πήλιο το κατάφεραν. 
Πρώτα έκαψαν τη συνοικία Βαρούσι στο Βελεστίνο και έσφαξαν όλους τους χριστιανούς. Μετά κατάστρεψαν  και λεηλάτησαν τη Μακρινίτσα (ΕΔΩ).  Ύστερα ανέβηκαν στο Στρόφιλο, που παλιότερα ήταν έδρα του βοεβόδα  Πηλίου, του Καραμπασιού (Αϊ-Βλάση) και το έκαψαν. Το Καραμπάσι, ο Αϊ-Γιώργης, Πινακάτες και Βυζίτσα δέχτηκαν τα αντίποινα με κάψιμο κάποιων σπιτιών. 
Φτάνοντας στα Λεχώνια, το τότε τουρκοχώρι, στέλνανε διαταγές με το δεσπότη και τους προεστούς στα χωριά να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους (γιατί είχανε κρυφτεί-φύγει στα ρουμάνια). Βάζανε και ελληνόφωνους Τούρκους, να καλούν τους/τις χωριάτες/ισσες κι επαναστάτες για επιστροφή στα σπίτια τους. Πολλοί πίστεψαν. Μα όταν έφτασαν στα χωριά τους, τους έσφαξαν ή τους/τις πούλησαν σκλάβους! 
Τα χωριά Μπιστινίκα (Ξινόβρυση) Αργαλαστής και Προμύρι κάηκαν σχεδόν ολόκληρα. 
Το ίδιο άλλωστε έκαναν κι άλλα χωριά σαν τη Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μούρεσι με τους προεστούς τους, που ζήτησαν "συγχώρεση" απ' τους Τούρκους, πριν αυτοί πατήσουν το πόδι τους στη Μακρινίτσα. 
Στις Μηλιές, χωριό απ' όπου ξεκίνησε η Επανάσταση με το Γαζή κ.ά. (ΕΔΩ) κάψανε μόνο δυο σπίτια. Κι αυτό γιατί οι Μηλιώτες πήραν το "ράι μπουγιουρντί "(=αμνηστία) μετά από δήλωση υποταγής των κατοίκων τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου