Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Κατακτητών κλοπές, καταστροφές κλπ στη Μαγνησία

Την αφορμή για την εγγραφή αυτή, μου έδωσε η ερώτηση της κ. Hill. Maria DutNovaes., συγγενούς της Λουκίας Τοπάλη (ΕΔΩ). Ρώτησε, ποιος ήταν ο λόγος που στάλθηκαν στην αγχόνη οι Τοπαλέισσες το 1944. 
Σίγουρα ο κύριος λόγος ήταν τα πλούτη που είχαν στην κατοχή τους και στο σπίτι τους (πίνακες, έργα τέχνης, λίρες, ομολογίες, μετοχές, ασημικά, χαλιά κά.).
Οι Γερμανοί φαίνεται έμαθαν για τους πίνακες και τα έργα τέχνης. Ήταν γι’ αυτούς ευκαιρία να τ’ «αποκτήσουν» ως φιλόκαλοι και φιλότεχνοι!
Τα ντόπια ΕΑΣΑΔαδια πάλι, βρήκαν την ευκαιρία για άμεσο πλουτισμό! (γι’ αυτούς θα υπάρξουν μελλοντικές αναρτήσεις) Εξάλλου ήταν γνωστές οι μέθοδοί τους: «ντου» και «πλιάτσικο»! Το ό,τι θα ήταν αιματοπότιστα ουδόλως τους ενδιέφερε!
Κάποιοι θα πουν πως ο λόγος αυτός δεν είναι πειστικός, αλλά τις εκτέλεσαν γιατί βοηθούσαν τους αντάρτες. Υπάρχουν όμως οι μαρτυρίες του δεσπότη Ιωακείμ και άλλων, που λένε πως είχαν φιλοξενήσει ακόμα και Γερμανούς!
Παρακάτω θα δούμε αποδελτιώσεις που αφορούν τη Μαγνησία, από το βιβλίο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο: 
«ΖΗΜΙΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ» Αθήναι 1948. (ΕΔΩ ολόκληρο το βιβλίο)  
Αν λοιπόν, στην κατεχόμενη Ελλάδα έγιναν κλοπές, καταστροφές, παράνομες ανασκαφές κλπ αρχαιοτήτων, γιατί να μην σκότωναν δυο μόνες γυναίκες και να μην έκλεβαν τα έργα τέχνης που είχαν στο σπίτι τους και τα τιμαλφή τους; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου