Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Νικόλαος Γαντζόπουλος

"Ο ήρως του Σαρακηνού"
Ο πολεμιστής και ήρωας του 1878 Νικόλαος Γαντζόπουλος είχε καταγωγή από τη Μακρινίτσα. 
Πολλά στοιχεία για το βίο του δεν υπάρχουν παρά μόνον όσα ο ίδιος αναφέρει. Ούτε κάποιος μελετητής (από όσο γνωρίζω) έχει κάνει έρευνα γράφοντας γι' αυτόν.
Ήταν από τους πρώτους εθελοντές που με αρχηγό το Ζήσιμο Μπασδέκη, ξεκίνησαν από την Αθήνα και αποβιβάστηκαν στο Πήλιο. Είχε οριστεί σημαιοφόρος και πολέμησε και στις δύο μάχες της Μακρινίτσας (6 & 16-17 Μαρτίου 1878). Ήταν γνώστης των τοποθεσιών της Μακρινίτσας και ίσως γι’ αυτό έγινε σημαιοφόρος.  
Ο ίδιος ήταν αγράμματος κατά τα λεγόμενά του, ωστόσο κατέθεσε-έγραψε (διηγούμενος σε άλλον) τα γεγονότα των μαχών από προσωπική γνώση και εμπειρία.
Στο από 22 σελίδες φυλλάδιο-βιβλίο του  «ΙΣΤΟΡΙΚΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΝ ΠΗΛΙΩ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1878» υπό Νικολάου Γαντζοπούλου εκ Μακρινίτσης, Τύποις Πανθεσσαλικού Αθαν. Πλατανιώτου, Εν Βόλω 1905 περιλαμβάνει τα πολεμικά καθέκαστα και τις προσωπικές του απόψεις για τους αρχηγούς, τους συμπολεμιστές του και θεωρεί πως η Ιστορία του Μιλτ. Σεϊζάνη (Η Πολιτική της Ελλάδος και η Επανάστασις του 1878 εν Μακεδονία, Ηπείρω και Θεσσαλία -ΑΘΗΝΑΙ 1789) είναι ανακριβής. 
Ο ίδιος ο Μιλτ. Σεϊζάνης τον αναφέρει "σημαιοφόρος Νικόλαος Μακρυνιτσιώτης".
Στα γραφεία της πρώην Κοινότητας Μακρινίτσας, υπάρχει ο παραπάνω πίνακας άγνωστου καλλιτέχνη,  με τον ήρωα. Ο ίδιος πίνακας σε παρελάσεις στην πόλη του Βόλου γινόταν λάβαρο από τους συμπατριώτες του Μακρινιτσιώτες.
Από το ιστολόγιο του φίλου Αντώνη Ζ.(ΕΔΩ)
Στην πόλη του Βόλου και στη συνοικία του Αγίου Κων-νου, υπάρχει μια κάθετη οδός αφιερωμένη σ’ αυτόν. Ξεκινά από την Πλαστήρα και φτάνει ως την Φιλιππίδη. Είναι οδός παράλληλη με τις οδούς Δροσίνη και Αιολίδος. Ήταν η 77η οδός μέχρι την απόφαση 827 του 1957 επί δημαρχιακής θητείας Θεόδωρου Κλαψόπουλου.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε (διαβάσετε online πατώντας πάνω στον τίτλο) το σπάνιο πια βιβλιαράκι (*) έκδοσης του 1905 που ανέβασα στο διαδίκτυο:
Επίσης μπορείτε να το κατεβάσετε για τη βιβλιοθήκη σας από (ΕΔΩ)

Πηγές:
- ΙΣΤΟΡΙΚΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΝ ΠΗΛΙΩ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1878» Νικ.Γαντζοπούλου, Εν Βόλω 1905.
- ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ, Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, Ιστορία των δρόμων και των πλατειών-Μνήμες και Τιμές, ΙΩΝΕΣ, Ν. Ιωνία Βόλου 2009

(*)  Ευχαριστώ πολύ, το συγχωριανό φίλο και συλλέκτη Νικ. Μαστρογιάννη που μου το παραχώρησε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου