Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Τα Λεχώνια στη Μερική Γεωγραφία

Ο Μηλιώτης Αργύρης Φιλιππίδης (μικρότερος αδελφός του "Δημητριέως" Δανιήλ που μαζί με το Γρηγόριο Κωνσταντά -ιερομόναχοι και εξάδελφοι που ονομάζονταν "Δημητριείς" - έγραψαν τη γνωστή Νεωτερική Γεωγραφία που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1791), έγραψε μια άλλη Γεωγραφία στα 1815 τη "Μερική Γεωγραφία". 
Το γραπτό αυτό δεν εκδόθηκε ποτέ από τον ίδιο, αλλά από έναν απόγονό του τον Θεοδόση Σπεράντσα με τίτλο "Τα περισωθέντα έργα του Αργύρη Φιλιππίδη
Μερική Γεωγραφία - Βιβλίον Ηθικόν - Αθήναι 1978. 
Το βιβλίο που περιέχει τα κείμενα του Αργ. Φιλιππίδη είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τα χωριά επί Τουρκοκρατίας. Είναι από το διασωθέν χειρόγραφο, όπου ο συγγραφέας περιγράφει τα χωριά και τις διάφορες περιοχές που επισκέφτηκε. 
Μαζί και τα χωριά του Πηλιου και βεβαίως τα Λεχώνια. 
Η προμετωπίδα της Μερικής Γεωγραφίας
συκαμινιές(σκαμνιές)=μουριές
σαλή-παζάρ=η Τρίτη αγορά (ή της Τρίτης)
ναΰπης(naib)=Τούρκος τοποτηρητής ή και πρωτοδίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου