Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ο ζωγράφος Ευστάθιος Αλτίνης

Μια άλλη μορφή από τον ελληνισμό της διασποράς των χρόνων της Τουρκοκρατίας ήταν κι ο Ζαγοριανός ζωγράφος Ευστάθιος Αλτίνης.(Eustație Altini,1772-1815)

Γεννήθηκε στη Ζαγορά. Στα 1780 η οικογένειά του μετανάστευσε στο Ιάσιο της Ρουμανίας, όπου υπήρχε σπουδαία ελληνική παροικία.
Στα 1789 τον στέλνουν στην Βιέννη για να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών κοντά στους Heinrich Füger, Johann Baptist Lampi και Hubert Maurer.
Κάποιοι από τους Έλληνες της περιοχής τον υποστήριξαν βοηθώντας τον στις σπουδές του, αλλά δεν είναι γνωστό, ποιοι ήταν αυτοί.
Επιστρέφοντας στην Μολδαβία είναι ο πρώτος που εισάγει εκεί την ελαιογραφία και την νεοκλασική ζωγραφική. Αυτό γίνεται γύρω στα 1802 στο Ιάσιο, όπου παίρνει παραγγελίες για εικονογράφηση εκκλησιών και προσωπογραφιών.
Πολύ γνωστά είναι τα πορτραίτα-ελαιογραφίες δύο γυναικών:
Το πρώτο είναι 70χ57 εκατ. και εικονίζει την Σάφτα σύζυγο του Άγα Λασκαράκη Κώστα Ταλπάν (γνωστού στη Ρουμανία από το σπίτι του Ιάσιο, όπου έδινε παραστάσεις το περίφημο THEATRE DES VARIETES).  Το άλλο είναι χωρίς τίτλο διαστάσεων 86χ64 εκατ.
Σάφτα σύζυγος του Άγα Λασκαράκη
Ενδιαφέρουσες είναι και οι επεμβάσεις του στην εκκλησιαστική ζωγραφική, όπου αρχίζει να χρησιμοποιεί την φωτοσκίαση και την προοπτική. Είναι ο εικονογράφος των εκκλησιών του Αγίου Σπυρίδωνος, της Αγίας Παρασκευής, της Κυριακής των Αγίων Πάντων (Banu) στο Ιάσιο.
Ήταν από τους πιο προικισμένους καλλιτέχνες την εποχή του στη Μολδαβία, γνώστης της ευρωπαϊκής ζωγραφικής.  Επίσης θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους στην ιστορία της Ρουμανίας. 

Πηγές:
-Περιοδικό ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ, άρθρο Κούλας Ξηραδάκη.
- volosmagnisia.wordpress.com/2014/11/04/ποιός-είναι-λοιπόν-ο-eustatie-altini-ή-ευστάθιος-αλ/
-ro.wikipedia.org/wiki/Eustație_Altini 
- monumentul.ro/pdfs/Cornelia%20Bordasiu.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου