Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Παγγύρια

Ο δεσπότης Αθανάσιος που επονομάστηκε «ο Κύπριος» ήταν ανιψιός του πατριάρχη Κων-πόλεως Γεράσιμου Γ΄(Κασσαβέτη), από τον οποίο  χειροτονήθηκε και από διάκονος έγινε επίσκοπος. Διαδέχτηκε τον λόγω γήρατος παραιτηθέντα Γρηγόριο.  Τότε ονομάστηκε η Αρχιεπισκοπή  Δημητριάδος μετά από προβιβασμό, σε Μητρόπολη Δημητριάδος. 
Ο Αθανάσιος  ήταν ο πρώτος μητροπολίτης στην επαρχία μας. Αυτός κανόνισε -σύμφωνα με τις ασχολίες των κατοίκων- πώς και πότε θα γίνονται στον κάμπο και στα ορεινά, τα πανηγύρια της επαρχίας μας!  
Έμεινε στη μητρόπολη τα χρόνια  1794-1822. Τον Αθανάσιο, διαδέχτηκε στη μητρόπολη ο Παρθένιος Β΄. 
Έτσι και στα (Άνω) Λεχώνια, καθορίστηκε να γιορτάζεται ο τότε ενοριακός ιδιωτικός ναός των Αγίων Αναργύρων και να γίνεται και το πανηγύρι του χωριού:
Τα "παγγύρια" στο τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου, δεν ήταν μόνο στα Α.Λεχώνια για τη μέρα των Αγ. Αναργύρων. 
Την προηγούμενη μέρα (30 Ιουνίου) ήταν για τη γιορτή των Αγίων Αποστόλων πανηγύρια στην Αργαλαστή (δήμος Σπαλάθρων) και στο Κατηχώρι (δήμος Ορμινίου). Την επόμενη (1 Ιουλίου) για τη γιορτή των Αγίων Αναργύρων, ήταν και στην Πορταριά σύμφωνα με το Ζωσιμά που τα καταγράφει στη ΦΗΜΗ του 1896. 
Να και πανηγύρια στο Πήλιο με ή χωρίς συμπλοκές για να θυμηθούμε και τον Κορδάτο (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου