Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τα Λεχώνια το 1880





Ο Νικόλαος Γεωργιάδης (1830-1915) ήταν γιατρός από την Πορταριά του Πηλίου με σπουδές στο Μόναχο.Εκλέχτηκε δύο φορές δήμαρχος Βόλου (1889 & 1903). Αυτός έκαμε τη ρυμοτομία της πόλης, σχολεία, φροντισε για το νοσοκομείο κλπ. Το 1875 μετά την Κρητική επανάσταση, εξορίστηκε από τις οθωμανικές αρχές στη Θεσσαλονίκη. Επίσης εκλέχτηκε βουλευτής Μαγνησίας στις πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και στις επόμενες το 1890. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής, με το κόμμα του Δεληγιάννη, τη διετία 1891-1892. Όταν ήρθε ο Βενιζέλος στην Ελλάδα, υποστήριξε το κόμμα των Φιλελευθέρων και εκλέχτηκε βουλευτής στη Β’ Αναθεωρητική Βουλή. Έγραψε το περίφημο ιστορικό-τοπογραφικό έργο "Θεσσαλία". (Αντίγραφα παρακάτω για τα Λεχώνια) Στη β' έκδοσή του είναι υπέρμαχος της διανομής της θεσσαλικής γης στους ακτήμονες γεωργούς. 
Λέγοντας "νεωτέρα βιομηχανία" εννοεί το μεταξουργείο των αδελφών Κοκοσλή.
 (Ο Γιαν. Κορδάτος  έχει αντίρρηση στα λόγια του Ν. Γεωργιάδη
 λέγοντας πως "την ευχαρίστηση"αυτή την ένιωθε μόνον ο Κοκοσλής και η παρέα του.
 Η φτωχολογιά το μόνο που ένιωθε ήταν η άγρια εκμετάλλευση.
 Επίσης γράφει πως "αι φίλεργοι νεάνιδες" ήταν 8-12 χρονών!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου