Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Γιορτή Αγ. Αθανασίου

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, γιορτάζει η ενορία του χωριού, ο Ναός του Αγίου Αθανασίου (εδώ). Ας τον τιμήσουμε με:  


α) Το Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Στῦλος γέγονας ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων, τὴν Ἐκκλησίαν Ἱεράρχα Ἀθανάσιε· 
τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατῄσχυνας Ἄρειον Πάτερ Ὅσιε, 
Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν, τὸ μέγα ἔλεος.


Ἀπολυτίκιον τῶν ἁγίων Ἀθανασίου & Κυρίλλου
Ἔργοις λάμψαντες Ὀρθοδοξίας, πᾶσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, 
νικηταὶ τροπαιοφόροι γεγόνατε. τῇ εὐσεβείᾳ τὰ πάντα πλουτίσαντες, 
τὴν Ἐκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, ἀξίως εὔρατε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἡμῶν, 
δωρούμενον πᾶσι τὸ μέγα ἔλεος.



β) Μαθαίνοντας το βίο του 
Ο Άγιος Αθανάσιος                                                                                                                                                                                                 
«Ο αγιότερος των ηρώων και ηρωικότερος των αγίων», «Μέγας Πατήρ», «Στύλος της Ορθοδοξίας». Τίτλοι, από τους πιο χαρακτηριστικούς που απονεμήθηκαν στο «πολύφωτο άστρο» της Εκκλησίας μας, τον άγιο Αθανάσιο
Το έτος 295 ή 296 γεννήθηκε από γονείς φτωχούς στην Αλεξάνδρεια, αλλά πλούσιους σε αρετές και πίστη. Δεν είχε τα μέσα για ανώτερες σπουδές. Ο Θεός, όμως, τον προίκισε με πλούσια διάνοια, και αφού πήρε τη στοιχειώδη εκπαίδευση, αυτοκαλλιεργήθηκε και έφθασε σε μεγάλα ύψη ουράνιας σοφίας. Το 312 και σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, μαζί με τον οποίο ο Αθανάσιος έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο των 318 Πατέρων στη Νίκαια Μ. Ασίας (325 μ.Χ) εναντίον της αιρέσεως του Αρείου, αγωνίστηκε για το ομοούσιο των προσώπων της Αγίας Τριάδος.
Σύμφωνα με το βιογράφο J. Quasten ήταν υπερβολικά θαρραλέος, ανένδοτος μπροστά στο κίνδυνο ή τις κακοτυχίες και χωρίς να τρομάζει από κανένα άνθρωπο, ήταν σταθερός πρωταγωνιστής της πίστεως της Νίκαιας. Οι αρειανοί τον θεωρούσαν ως τον κύριο εχθρό τους και έκαναν τα πάντα για να τον καταστρέψουν. Για να τον φιμώσουν επιστράτευσαν τη βοήθεια της πολιτικής δύναμης και της διεφθαρμένης εκκλησιαστικής εξουσίας.
Το 328 πλησίασε για τον Αθανάσιο μια μεγάλη ώρα: στο 33ο έτος της ηλικίας του κλήρος και λαός τον εκλέγουν πανηγυρικά Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Από δω και πέρα ο Άγιος θα αντιμετωπίσει ένα φοβερό και ανελέητο πόλεμο των αιρετικών του Αρείου. Πέντε σκληρές εξορίες περιλαμβάνει η πολυτάραχη ζωή του από τον αρειανό αυτοκράτορα Κωνστάντιο. Όμως, με πίστη, θάρρος, αγωνιστικότητα και υπομονή κατορθώνει να βγει νικητής και συντρίβει τους ‘λύκους’ της Ορθοδοξίας.
Κατά τα 45 χρόνια της αρχιερατείας του υπήρξε, κατά τον εγκωμιαστή του Γρηγόριο το Θεολόγο, ο «στύλος της Εκκλησίας» και ο κατ’ εξοχήν «πατήρ της ορθοδοξίας».
Στις συγγραφές του Μ. Αθανασίου τονίζει τις βασικές αλήθειες τη πίστης μας. Έχουν τέτοια αξία τα συγγράμματά του που ένας γέροντας ο αββάς Κοσμάς έλεγε: «όταν βρεις λόγο του αγίου Αθανασίου, κι αν δεν έχεις χαρτί, στα ρούχα σου να τον γράψεις»
Στο ιδιαίτερο Κοντάκιο, ο Αθανάσιος παρουσιάζεται να φυτεύει τα ορθόδοξα δόγματα, να αποκόπτει τα αγκάθια των αιρετικών κακοδοξιών που φυτρώνουν ανάμεσα στα χρήσιμα φυτά και ποτίζοντας το φυτώριο της ορθόδοξης διδασκαλίας του με την άφθονη χάρη του Αγίου Πνεύματος να πληθαίνει το σπόρο της πίστεως και να παράγει «καρπόν εκατονταπλασίονα». Απεβίωσε στις 2 Μαΐου του 373.
Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του στις 18 Ιανουαρίου, αλλά και στις 2 Μαΐου ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του.


και γ) Ένα ντοκουμέντο για τα εγκαίνια της εκκλησίας 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου