Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Η εν Λεχωνίοις εκδρομή!

Τα Άνω Λεχώνια μετά την κατασκευή του σιδηρόδρομου, ήταν ο πρώτος σε επιλογή τόπος εκδρομής των Βολιωτών -και όχι μόνον, αλλά και των Σχολείων της πόλης. 
Εδώ, το Γυμνάσιο του Βόλου, "εν εκδρομή" εκπαιδευτική στο λόφο Νεβεστίκι που τότε έλεγαν και πίστευαν πως ήταν ο χώρος της αρχαίας πόλης Νηλείας. 
Βεβαίως, το "κλίμα" εκπαίδευσης για τους μαθητές και τους καθηγητές ήταν αλλιώτικο τότε, όπως και η -καθαρεύουσα- γλώσσα που διδασκόταν.
Μαζί τους και ο σπουδαίος Καραμπασιώτης (Αγιοβλασίτης) δημοδιδάσκαλος αρχικά και δημοσιογράφος -εκδότης  αργότερα της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΙΑ" Δημοσθένης Ρίζος (ΕΔΩ) , γράφει για το γεγονός, αυτό το ωραίο άρθρο στη βολιώτικη εφημερίδα "ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΙΣ" της Δευτέρας 18 Μαρτίου 1896.
 (Η γλώσσα είναι της εποχής και ο Γεώργιος Σακελλαρίου ο Αγιωργίτης δάσκαλος και σχολάρχης, Δ/ντής του Γυμνασίου Αρρένων Βόλου. )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου