Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τρεις καλοκαιρινές εκδηλώσεις


Η οικία Στ. Μπορλότου στο λόφο Νεβεστίκι

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει εκδηλώσεις
στην αυλή της οικίας Μπορλότου.


Τις πρώτες εκδηλώσεις διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στην οικία Μπορλότου, στα Άνω Λεχώνια την οποία, όπως είναι γνωστό,  δώρισε με διαθήκη του πέρυσι ο γνωστός συμπολίτης οδοντίατρος και εκλεκτό μέλος της κοινωνίας του Βόλου, Σταύρος Ρήγα Μπορλότος, στο ιστορικό σωματείο. Στόχος του Λυκείου είναι το πανέμορφο αυτό αρχοντικό, ένα διώροφο παραδοσιακού ρυθμού κτήριο με μεγάλο περίβολο και μαγευτική θέα,  να αποτελέσει εστία πνευματική και πολιτιστική, κέντρο της πλούσιας πηλιορείτικης παράδοσης.
Αυτή ήταν και η ευχή του δωρητή εναποθέτοντας τις προσδοκίες του στην εκατόχρονη παρουσία, έργο και προσφορά του Λυκείου των Ελληνίδων. Με αυτό το πνεύμα,  το Λ.Ε.Β. οργανώνει τρεις καλοκαιρινές βραδινές εκδηλώσεις στη δροσόλουστη αυλή της «οικίας Μπορλότου» με τη μαγευτική θέα, στην  τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.

H πρώτη εναρκτήρια εκδήλωση, με την οποία, θα «εγκαινιαστεί» κατά κάποιο τρόπο ο πολιτιστικός χαρακτήρας αυτού του νέου χώρου του Λ.Ε.Β., θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.    Κεντρικός ομιλητής  της εκδήλωσης αυτής είναι ο γνωστός λαογράφος και συγγραφέας Κώστας Λιάπης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «ο χορός στη λαογραφική παράδοση του Πηλίου». Ο Λιάπης γνωστός υμνητής και ερευνητής της τοπικής λαογραφικής παράδοσης του Πηλίου, θα παρουσιάσει το θέμα του χορού από την πλευρά της εθνολογικής διαδρομής και κυρίως από τη σκοπιά  της εθιμικής του εμβέλειας και ως έκφραση κοινωνικού συνόλου και βαθιάς πολιτιστικής πνοής στη ζωή του πηλιορείτικου λαού. Παράλληλα θα γίνουν σύντομες προβολές οπτικοακουστικού υλικού με λαογραφικό περιεχόμενο και ανοικτή συζήτηση.

Η δεύτερη ανοικτή εκδήλωση του Λ.Ε.Β., η οποία θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 στις 9 το βράδυ, περιλαμβάνει προβολές από την πρόσφατη καλλιτεχνική δημιουργία της Ομάδων Φωτογραφίας «Δίαυλος» και της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου. Εκτός από τα έργα των βολιωτών καλλιτεχνών-μελών των παραπάνω ομάδων,  που θα παρουσιάζουν τα φωτογραφικά έργα τους, η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει και ένα μικρό τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Νικόλα Ρίζου, ο οποίος έφυγε πέρυσι το Νοέμβριο από τη ζωή και το μεγάλο του πάθος ήταν η φωτογραφία.

Η τελευταία εκδήλωση αυτής της περιόδου, θα γίνει την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012 στις 9 το βράδυ και έχει ως τίτλο «Γνωρίζω τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία των Λεχωνίων στην αρχαία και βυζαντινή περίοδο, με ιδιαίτερη αναφορά στο γειτονικό λόφο Νεβεστίκι και το Παλιόκαστρο»  με ομιλητές, τον αρχαιολόγο της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  Κώστα Βουζαξάκη και τον γνωστό ερευνητή της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Μαγνησίας και συγγραφέα  Απόστολο Παπαθανασίου.
Ο πρώτος ομιλητής Κώστας Βουζαξάκης θα αναφερθεί στην ιστορία κατοίκησης στη λεκάνη των Λεχωνίων, η οποία ακολουθεί τη ροή των οικιστικών διαδικασιών που συμβαίνουν στο μεγαλύτερο μέρος του μεσογειακού χώρου από την αρχαιότητα ως σήμερα. Στην περιοχή δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες και οι πληροφορίες για την αρχαία κατοίκηση αντλούνται κυρίως από επιφανειακά ευρήματα. Σημείο αναφοράς αποτελεί ο λόφος «Νεβεστίκι», από τις ελάχιστες θέσεις του Πηλίου, στην οποία έχουν επισημανθεί ευρήματα της προϊστορικής περιόδου. Στη συγκεκριμένη θέση δεσπόζει το πολυγωνικό τείχος, που περιβάλλει το πλάτωμα του λόφου και συνδέεται με έναν οχυρωμένο οικισμό, που ιδρύθηκε πιθανότατα κατά την αρχαϊκή περίοδο. Εξ’ ίσου σημαντική είναι και μία επιγραφή, η μοναδική γραπτή μαρτυρία από την περιοχή, η οποία αναφέρεται στην κατασκευή στέγης ενός δημόσιου κτιρίου, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μιας οργανωμένης πόλης της αρχαίας Μαγνησίας με συγκεκριμένους θεσμούς.
Ο Α. Παπαθανασίου θα κάνει ιστορική αναφορά στον τόπο και το χώρο του «Παλιόκαστρου» του Πηλίου με το λόφο «Νεβεστίκι» σε μια διαδρομή αιώνων ιστορίας, από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, τους παλαιοχριστιανικούς αιώνες (330-732 μ. Χ.), τα μεσοβυζαντινά (732-1204 μ.Χ.) και τα υστεροβυζαντικά χρόνια (1204-1423μ.Χ.) στο Μαγνησιακό και ευρύτερο θεσσαλικό χώρο, με ειδικές αναφορές στα γεγονότα του τόπου και στις ηγεμονεύουσες τότε στην ευρύτερη μαγνησιακή περιφέρεια οικογένειες των βυζαντινών αρχόντων Μελισσηνών της Δημητριάδας (1207-1320 μ. Χ. και των διαδόχων τους ελληνοκαταλανών Μελισσηνών –Νοβέλ (1320-1423 μ.Χ.).
Η εκδήλωση θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική.

(ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, Κυριακή 15-7-2012, Σελ. 51)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου