Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ο Μυριβήλης στο Πήλιο

Προσκαλεσμένος και φιλοξενούμενος από ανθρώπους του πνεύματος, ήρθε στο Βόλο και έδωσε διάλεξη στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο της πόλης, στις 19 Δεκεμβρίου του 1937, ο σπουδαίος λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης. Ήταν καλεσμένος από το σύλλογο "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" . Μίλησε για την τέχνη, με θέμα " Η τέχνη είναι αγάπη". 
Ο Μενέλαος Λουντέμης την προηγούμενη μέρα έγραψε, μεταξύ άλλων, στη βολιώτικη εφημερίδα "ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ" για τη διάλεξη:



Ο κόσμος που παρακολουθούσε την ομιλία του ενθουσιάστηκε πολύ, αφού άκουσε και είδε από κοντά αυτόν τον σπουδαίο πεζογράφο.
Τις επόμενες ημέρες ο Μυριβήλης πήγε στα χωριά του Πηλίου και είδε τη φύση και τους ανθρώπους του. Συνάντησε στα λιοπερίβολα άντρες και γυναίκες που μάζευαν ελιές και γλαφυρά μας τα περιγράφει. Απολαύστε τον.

Υ.Γ.  Ο καλός φίλος Αντώνης Ζ. διαβάζοντας την ανάρτηση, πρότεινε ένα ταινιάκι της ΕΡΤ με λόγια του Μυριβήλη κι άλλων για το Πήλιο. 
Το προτείνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ.
(ΕΔΩ)

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο. Ισως να σου αρέσει αυτό το παλιό ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ:
    http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7567&autostart=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή