Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Λεχωνίτικα σινεμά


Σινέ  “Splendid», «Φρύνη» κ.ά.
Εκτός από τον κινηματογράφο του «Κήπου Μουρογιάννη» με το όνομα “SPLENDID” που λειτούργησε πρώτα στα Άνω Λεχώνια  -από την εποχή του βωβού-υπήρχε και ένας άλλος ονομαστός.
Στη ρεματιά όπου και το παλιό εργοστάσιο του ΣΠΟΛΚ, της ηλεκτροπαραγωγής, του πάγου, του υδρόμυλου κλπ, με ιδιοκτήτη το δραστήριο Γεώργιο Δημόπουλο και τη σύζυγό του, λειτουργούσε για πολλά χρόνια ο κινηματογράφος «Φρύνη». Βρισκόταν στον όροφο του κτηρίου. Εκμεταλλευτής του σινεμά ήταν ο Νικολ. Αγραφιώτης. Μετά πέρασε για λίγο στο γνωστό σινεματζή Μαλλιάκη. Υπήρξε ένας χώρος που έσφυζε από ζωή. Ήταν  χώρος «κινηματοθέατρου», στα μέτρα βέβαια του χωριού. Στον ίδιο χώρο γίνονταν και συσκέψεις την περίοδο της Κατοχής από το ΕΑΜ, για την οργάνωση της αντίστασης.
(Αρχείο Νικ. Μαστρογιάννη)
(Αρχείο Νικ. Μαστρογιάννη)
 Οι Λεχωνίτες πήγαιναν εκεί για τη διασκέδασή τους, αλλά και στο παρακείμενο καφενεδάκι του Δημητρ. Ντίμα, όπου εκεί κάθε Πρωτομαγιά επικρατούσε το αδιαχώρητο!
(Αρχείο Νικ. Μαστρογιάννη)
Επίσης στο χωριό τα επόμενα χρόνια λειτούργησαν κι άλλοι κινηματογράφοι, όπως π.χ. του Μαλλιάκη που προαναφέρθηκε, του Σαμαρά, του Ραφτογιάννη. Υπήρχαν βέβαια και οι περιφερόμενοι "σινεματζήδες" που στήνανε τις μηχανές προβολής στα καφενεία κι αλλού.  Όταν πια ήρθε η τηλεόραση στο κάθε σπίτι στα τέλη της δεκαετίας του '70, κλείσανε όλοι και έπαψαν οι πλανόδιοι να δείχνουν τις ταινίες τους.
(Αρχείο Νικ. Μαστρογιάννη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου