Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Αθηνά Καλαμακιώτη (1)

Αθηνά Καλαμακιώτη: Μια φωτεινή ακτίνα στα παλιά Λεχώνια

Η Αθηνά Καλαμακιώτη ή Καλαμακιώτου, υπήρξε μία σπουδαία αστή κυρία και πρότυπο υπόδειγμα προσφοράς -πάντα εθελοντικής- στα παιδιά του χωριού και στον τόπο μας. Η Αθ. Καλαμακιώτη ήταν μια «λογία» με καταγωγή από την Αίγυπτο, σύζυγος του Βάσου Καλαμακιώτη, δικηγόρου και εμπορευόμενου, επίσης στην Αίγυπτο, αλλά και στην Αθήνα. Ο ίδιος είχε έδρα του και το χωριό. Ήρθε στα Άνω Λεχώνια -πότε ακριβώς δεν ξέρουμε- και αγόρασε την έπαυλη του Αλέξανδρου Τοπάλη, που βρισκόταν στο πάνω μέρος του χωριού και δίπλα στο μετέπειτα παραποτάμιο εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού, τότε μύλος του Κοκοσλή. Σ’ αυτό το σπίτι φιλοξενήθηκε για λίγο, στις 21 Ιουλίου 1902, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε, Αλ. Ζαΐμης.
 Όταν πέθανε ο  Βάσος , η Αθηνά άρχισε να ασχολείται με τα παιδιά του χωριού. Αγαπούσε πολύ τη νεολαία και σκοπός της ζωής της ήταν η προσφορά σ’ αυτήν.
Δικά της παιδιά δεν είχε. Άνοιξε το σπίτι της και το σπίτι του κήπου, όπου τα απογεύματα, τις Κυριακές και τις γιορτές, το είχε μετατρέψει σε μια κυψέλη, σ’ ένα εντευκτήριο, σ’ έναν παιδότοπο.
Το πολύβουο σμάρι των παιδιών άκουγε τις μελωδίες του πιάνου της, τραγουδούσε, έπαιξε παιχνίδια στον κήπο, συμμετείχε στις γιορτές στο σαλόνι της, έπινε τσάι μαζί της και έτρωγε γλυκά που η ίδια παρασκεύαζε!  Ο παπαγάλος της που υπάρχει και σε κάποια φωτογραφία, ήταν η μασκότ  τους! Όταν πέθανε τα παιδιά του κάνανε ...κηδεία!
Τα λεχωνίτικα κορίτσια τότε -σήμερα υπερήλικες κυρίες – πάντα θυμούνται με σεβασμό την κυρία Αθηνά! Τη θυμούνται γι' αυτά που με τον τρόπο και την αγάπη της τα δίδαξε: αγάπη στην πατρίδα, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, αλτρουϊσμό, δημοκρατία, ανοιχτό μυαλό και καρδιά!
 (Όλες οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τη συλλογή του λεχωνίτη Νικ. Μαστρογιάννη)
Μαρίκα Κοκοσλή με άσπρο φόρεμα
& Αθηνά Καλαμακιώτη με μαύρο μπροστά στο παλιό σχολείο.
Κορίτσια στα σκαλοπάτια της έπαυλης Καλαμακιώτη 
Μπροστά στην είσοδο της έπαυλης Καλαμακιώτη
με τον διάσημο παπαγάλο!

Αυτή η ίδια οργάνωσε πρώτη και τον προσκοπισμό στα Λεχώνια, σε μια κίνηση να συγκεντρωθούν τα παιδιά σε δραστηριότητες διαφορετικές απ’ τις συνηθισμένες. 
Εδώ θα πρέπει να ειπωθεί πως ήταν η μοναδική γυναίκα έφορος προσκόπων στην Ελλάδα. Βέβαια όταν αναγκάστηκε να συμμετέχει αυτή και τα παιδιά στην ΕΟΝ του Μεταξά πού λυπήθηκε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς! 
Ο λεχωνίτης πρόσκοπος Γιάννης Σ.


Η Αθηνά Καλαμακιώτη ήταν μέλος της παρέας των γνωστών κυριών των Λεχωνίων, δηλαδή της Μαρίκας Κοκοσλή, της Αρ. Νικολαΐδη, των Σοφίας και Λουκίας Τοπάλη κ.ά. που ενδιαφέρονταν για τον τόπο μας.
Και ένα απόσπασμα μιας επιστολής του 1924 του άντρα της για επαγγελματικό λόγο, Βάσου Καλαμακιώτη, που δείχνει τα Α. Λεχώνια ως έδρα του, πράγμα που σημαίνει πως κατοικούσε στο χωριό πριν το 1924.
(Αρχείο Νικ. Μαστρογιάννη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου