Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μοναστηράκι "Παναΐτσας" Αγ. Βλασίου


Η Μονή Γέννησης Θεοτόκου στον Άγιο Βλάση
Η είσοδος (από imd.gr)
Λίγο πάνω από τον Άγιο Βλάση και σε υψόμετρο περίπου 350μ, μετά την περιοχή του χωριού «Ράχη», δίπλα στη «Σπαστήρα» και στο δρόμο που οδηγεί στον Αϊ Γιώργη, υπάρχει ένα μικρό μοναστηράκι.
Ιδρύθηκε την 1-1-1900. Δεν ξέρουμε αν υπήρχε ανδρική  ή γυναικεία Μονή παλιότερα, ούτε πότε διαλύθηκε. Επαναλειτουργεί όμως από διαλυμένη σε γυναικεία κοινοβιακή Μονή, απ’ το 1979. Εγκαταβιούν σήμερα δύο μοναχές. 
Εκεί που ιδρύθηκε υπήρχε ένα μικρό εξωκλήσι πέτρινο, μια μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με δίρριχτη πλακοσκέπαστη στέγη. Ήταν και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Παναγίας, που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. 
Η περιοχή λέγεται «Παναΐτσα», από το τότε ξωκλήσι καθώς και σήμερα από τους ντόπιους "το μοναστήρ τ'ς Παναΐτσας".
Το ναΐδριο αυτό σώζεται που από την εποχή της Τουρκοκρατίας και έπαθε μεγάλες καταστροφές από το σεισμό του 1955, είχε ανακαινιστεί το 1942. Είχε δυο παλιές εικόνες του 1828 (Ανάσταση) και 1888 (αναπαράσταση λειψάνου Αγίου Σπυρίδωνα).
Οι ναοί του είναι δύο. Ο αρχικός που προαναφέρθηκε της Παναγίας και το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στην πάνω πλευρά.
Η θέα προς όλον τον Παγασητικό και το Νότιο Πήλιο κι όχι μόνον, είναι απεριόριστη από το μοναστήρι. Είναι πάντα ένας χώρος ηρεμίας και προσευχής.  

Ο Επιτάφιος στη Μονή (από imd.gr)
Υ.Γ. Περισσότερο όμως αυτές τις κατανυκτικές μέρες της Μεγαλοβδομάδας που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου