Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η γιορτή των Ανθέων

 Ανθεστήρια - Γιορτή των Λουλουδιών 
Έργο της Χρυσούλας Ζώγια
Τον Απρίλη του 1959, το τμήμα του Βόλου της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης,  έκανε μια πρόταση στους κατοίκους των Λεχωνίων και ειδικότερα των Κάτω Λεχωνίων: Βράβευση των ανθόκηπων των Κ. Λεχωνίων , μοναδικών στην Ελλάδα. Η πρόταση έγινε η αφορμή για το στήσιμο και την καθιέρωση γιορτής, μοναδικής στη Μαγνησία.  Οι κάτοικοι ενθουσιώδεις έδωσαν χαρακτήρα πανηγυρικό. Την επόμενη χρονιά το 1960, ήταν  καλύτερα οργανωμένη και  με εξαιρετική γιορταστική λουλουδένια διακόσμηση.
 Όλοι οι κάτοικοι ζούσαν και εργάζονταν για την επιτυχία της! Ήταν πράγμα εύκολο γι’ αυτούς, αφού οι αυλές τους κι οι ανθόκηποί τους ήταν το ωραίο, το ευαίσθητο κομμάτι της ζωής τους!
 Η μέρα γιορτασμού συνήθως ήταν η Πρωτομαγιά ή κάποια Κυριακή απ’ τις πρώτες του Μάη.  Η φυσικά χαρούμενη όψη του χωριού γινότανε, τη μέρα της γιορτής, ακόμη πιο χαρμόσυνη. Το τρενάκι, τα λεωφορεία, τα ποδήλατα, οι σούστες κι οι άμαξες, ήταν  τα μέσα που φέρνανε τους επισκέπτες-εορταστές στα λουλουδιασμένα Λεχώνια από κάθε γειτονικό χωριό και το Βόλο. Τη μέρα εκείνη δεν έβλεπες κανέναν ντόπιο ή επισκέπτη με ύφος κατσούφη ή στεναχωρημένο. Μαζί με την Άνοιξη και τα λουλούδια της γιόρταζαν όλοι! Καμιά αιτία δεν στεκόταν ικανή για γκρίνια και μεμψιμοιρία! Ούτε το στριμωξίδι απ’ την πολυκοσμία, ούτε η καπνιά του «Μουντζούρη», ούτε η αργοπορία  των δρομολογίων χαλούσαν τη διάθεση.
Βεβαίως υπήρχε και εορταστικό πρόγραμμα:
Η μέρα άρχιζε με κωδωνοκρουσίες απ’ την ενορία το πρωί κι ακολουθούσε ο εκκλησιασμός. Μετά την εκκλησία άρχιζε η επίσκεψη στους ανθόκηπους κι η φωτογράφισή τους. Στην  πλατεία τα όργανα (νταούλια & ορχήστρα) κάνανε μουσικό σεργιάνι!
 Η κυρίως εκδήλωση ήταν το απόγευμα. Πρώτα γινότανε η υποδοχή των επίσημων καλεσμένων και ακολουθούσε η παρέλαση των ποδηλάτων των αρμάτων -φυσικά ανθοστολισμένων, ομάδων και χορευτικών συγκροτημάτων με ντόπιες ενδυμασίες και με τη συνοδεία μουσικής. Έπειτα σειρά έπαιρναν οι παραδοσιακοί χοροί. Ακολουθούσε η βράβευση των καλύτερων ανθόκηπων και η απονομή των επάθλων.
Τέλος η γιορτή έκλεινε με λαϊκό πανηγύρι μέχρι πρωίας!
Η γιορτή αυτή των Λουλουδιών (Ανθέων) στάθηκε κι άντεξε ως τη δεκαετία του ’70. Μετά, οι δρόμοι του Πηλίου έγιναν μακριοί κι οι προορισμοί κοντινοί, οπότε οι συντοπίτες, οι κοντοχωριανοί κι οι Βολιώτες, έφευγαν σ’ άλλα μέρη και χωριά για να γιορτάσουν τα άνθη και την Άνοιξη! Στα κοντινά μας χρόνια έγινε μια προσπάθεια αναβίωσης της γιορτής, αλλά ό,τι φεύγει και χάνεται δύσκολα ξαναγυρνά…
Στη μνήμη πάντως των παλιότερων Λεχωνιτών, μένει ακέραια η γιορτή, αλλά και το πάθος τους για τα αγαπημένα τους λουλούδια!!!
Ανθοστόλιστα ποδήλατα με τους αναβάτες τους
Κ. Λεχώνια -Γιορτή Ανθέων -1960 - Δημ Λέτσιου 
Υ.Γ. Οι δύο φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη συλλογή της κ. Έλενας Π. (την ευχαριστώ!) και τις ανάρτησε στην εξαιρετική και σπουδαία ομάδα-κοινότητα του fb
 "Η Μαγνησία Στο Πέρασμα Του Χρόνου" 


Κάτω Λεχώνια -30/4/62. Η ομάδα που πήρε μέρος και το άρμα στολισμένο.

2 σχόλια:

  1. Ρίξε μιά ματιά στις φωτό εδώ. Είναι από τα ανθεστήρια του 1962 και τις ανήρτησε η κ. Έλενα Π (από το Σικάγο) στο FB.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=513935595339583&set=o.255808977877830&type=1&theater

    και

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=513939508672525&set=o.255808977877830&type=1&ref=nf

    ΑπάντησηΔιαγραφή