Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κήπος Μουρογιάννη (1)

Ο "Κήπος Μουρογιάννη" όπως ήταν γνωστός στην περιοχή, στο Βόλο και σ' όλη την Ελλάδα, ιδρύθηκε από τον Καραμπασιώτη Κώστα Μουρογιάννη (ΕΔΩ) τη δεκαετία του 1910 με το όνομα "Splendid bar". 
Μαζί με τα "Θεοξένεια" της Πορταριάς, αποτελούσαν τους καλύτερους προορισμούς αναψυχής στο Πήλιο του Μεσοπολέμου, όλον το χρόνο, αλλά ειδικά την Άνοιξη και το καλοκαίρι.
Μετά την πυρπόληση της Πορταριάς στην Κατοχή και του σπουδαίου ξενοδοχείου της, έμεινε ο Κήπος και μετά το θάνατο του Κώστα Μουρογιάννη, ως και τη δεκαετία του 1960, με πολλούς άλλους εκμεταλλευτές του χώρου. Μεταξύ αυτών και ο γαμπρός του Μουρογιάννη, Θεοδόσης Σασσόπουλος. Εκεί υπήρχε κινηματογράφος, δίνονταν  παραστάσεις καραγκιόζη και θιάσων που περιόδευαν, συνεστιάσεις σωματείων κ.ά. Απ' τον κήπο κατά καιρούς πέρασαν πολλοί "διάσημοι κι επώνυμοι". Μαζί κι ο βασιλιάς Γεώργιος Β' Γκλύξμπουργκ στα 1938. 
Στη δεκαετία του 1980 λειτούργησε σαν έδρα του Μορφωτικού συλλόγου Άνω Λεχωνίων, ενώ αργότερα για μια διετία ως στέκι των διαφόρων Συλλόγων του χωριού.
Σήμερα μετά την ανεπιτυχή ανακαίνισή του, και τους ...Καποδίστρια και Καλλικράτη, είναι πάλι ένα "απαρατ'μένο" μέρος, χωρίς φροντίδα...

Όλες οι παρακάτω φωτογραφίες από τα χρόνια "ακμής" του χώρου, είναι από το αρχείο του λεχωνίτη Νίκου Μαστρογιάννη. Τον ευχαριστώ πολύ!
Ο Κ. Μουρογιάννης στην είσοδο δίπλα στην κρήνη.
 Φωτογραφία, που κυκλοφόρησε και ως καρτποστάλ,
 από την  ημέρα των εγκαινίων.

 (Τα αγάλματα των ηρώων Κολοκοτρώνη και Διάκου δεν υπάρχουν πια. 
Σίγουρα κοσμούν κάποια ιδιωτική συλλογή!!!)
1930 - Ομάδα από Λεχωνίτες/ισσες μάλλον μετά από εκδρομή.
 Είναι Άνοιξη αν κρίνουμε από τη φούντα τζάνερων
που κρατά ο εξ αριστερών!
Στο βάθος το κιόσκι  όπου και η πίστα χορού
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 1-7-1931

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου