Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τοπωνύμια


Τοπωνύμια
περιοχών Άνω & Κάτω Λεχωνίων και γύρω χωριών, όπου οι Λεχωνίτες έχουν κτηματική περιουσία.
Αβλαΐ: Περιοχή αγροτική δίπλα στην Κουφάλα και νοτιοδυτικά του μοναστηριού των Ταξιαρχών. (περιφέρεια Άγιου Γεωργίου)
Αγια-Μαρίνα ή Μαρίν’: Τοποθεσία γύρω από το ομώνυμο ξωκλήσι, νότια του χωριού, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Άγιοι Ανάργυροι: Η περιοχή ομώνυμου σημερινού ξωκλησιού, παλιάς ενορίας του χωριού. (περιφέρεια Ά. Λεχωνίων)
Άγιος Μηνάς: Η παραθαλάσσια περιοχή των Κ. Λεχωνίων. Τοπωνύμιο από το εκεί, ομώνυμο εκκλησάκι. (περιφέρεια Κ. Λεχωνίων)
Αϊ Δημήτρης: Αγροτική περιοχή πάνω από το Στρόφιλο. Το όνομα από το προσκυνητάρι του αγίου. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου & Αγ. Γεωργίου)
Αϊ Ταξιάρχης: Περιοχή όπου και το ομώνυμο μοναστήρι των Ταξιαρχών Πηλίου.  (περιφέρεια Άγιου Γεωργίου)
Αμαδίστρα: Τοποθεσία με ελαιώνες βορειοανατολικά των Α. Λεχωνίων, η νοτιοανατολική πλευρά της Καρδαράς, δίπλα από τα Μουρτάκια. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Αρμάγου: Η νότια μεριά του λόφου Νεβεστίκι. Περιοχή με ελαιοπερίβολα. Από το όνομα του ιδιοκτήτη. (περιφέρεια Άνω Λεχωνίων)
Βροχιά: Περιοχή δυτικά και βόρεια της γέφυρας των Κ. Λεχωνίων. Από το όνομα του ποταμού Βρύχων>Βρυχιά>Βροχιά. (περιφέρεια Κ. Λεχωνίων)
Γελαδόβραχος: Η περιοχή απέναντι και ανατολικά του ρέματος Κουφάλα των Ά. Λεχωνίων, πάνω από τη γέφυρα του σιδηροδρόμου. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Καμπανά: Ανατολικά του Αγίου Βλασίου, ο οικισμός Κάτω Στρόφιλος. Από την «καμπάνα» που ήταν κρεμασμένη στον εκεί πλάτανο, επί Τουρκοκρατίας. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Κανάλια: Περιοχή της περιφέρειας του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, βοριοανατολικά του χωριού, όπου έχουν ελαιοπερίβολα και οι Λεχωνίτες.
Καρδαρά: Ο λόφος ανάμεσα Άγιο Βλάση και Άνω Λεχώνια. Εκεί μάλλον υπήρχαν κοπάδια και οι βοσκοί κρεμούσαν τις καρδάρες(=δοχεία αρμέγματος) στα πουρνάρια. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Καρούτες: Αγροτική περιοχή βόρεια του Αγ. Βλασίου, κάτω από την περιοχή Κουφάλα.(περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Καστέλι: Όπως Πυργάκι.(περιφέρεια Άγιου Γεωργίου)
Καψάλα: Η περιοχή ανάμεσα στο δημόσιο δρόμο Λεχωνίων –Καλών Νερών και σιδ. γραμμής νοτιοανατολικά των Ά. Λεχωνίων. Το τοπωνύμιο, από τη φωτιά που κατέκαψε κάποτε τους εκεί ελαιώνες. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Κολιντρίνια: Τόπος ανατολικά του Πετράλωνου και δυτικά του ρέματος, κάτω απ' τα  Μουρτάκια. Ίσως από το επώνυμό Κολυνδρίνης.
Κουφάλα: Περιοχή πεδινή κάτω από τη σιδ. γραμμή Λεχωνίων-Μηλεών και πάνω από τον επαρχιακό δρόμο Βόλου –Καλών Νερών,  ανατολικά των Άνω Λεχωνίων. (π εριφέρεια Άγιου Βλασίου)
Λαμπογιανέϊκα: Η νοτιοδυτική πλευρά του λόφου Καρδαρά. Από την οικογένεια Λάμπη που είχε εκεί ιδιοκτησία. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Λωτός: Παραθαλάσσια περιοχή-οικισμός των Άνω Λεχωνίων στα νοτιοδυτικά του χωριού. Από το δέντρο «λωτός» που φύεται εκεί. Υπάρχει επίσης και η εκδοχή  να προέρχεται από την τουρκική λέξη lodos [λο(ν)τός] που σημαίνει νοτιάς, αφού η περιοχή επηρεάζεται πολύ από το  Νότιο άνεμο κι η θάλασσα βγαίνει στη στεριά.(περιφέρειες Ά. & Κ. Λεχωνίων)
Μαλάκι: Περιοχή των κτηματικών περιφερειών Αγίου Βλασίου και Αγίου Γεωργίου, ανατολικά των Λεχωνίων. Από: α)τα «μαλάκια» που αλιεύονταν στην περιοχή, β) από το επώνυμο «Μαλάκης ή Μαλιάκης», γ) από τη λέξη «μαλακός», επειδή το έδαφος ήταν βαλτώδες. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου & Αγ. Γεωργίου)
Μαμάτσες: Η περιοχή των Πλατανιδίων-Λωτού και του μικρόκαμπου γενικά των Λεχωνίων. Από το «μαμάτσα» που σημαίνει υγρό έδαφος ή βαλτότοπος. (περιφέρειες Ά. & Κ. Λεχωνίων)
Μνήματα Σχολείου: Η τοποθεσία ανάμεσα Κάτω και Άνω Λεχώνια πίσω από το Τοπάλειο δημοτικό σχολείο, όπου η ΕΑΣ Πηλίου. (περιφέρεια Ά. Λεχωνίων)
Μουρτάκια: Ελαιώνες με καλύβια, πλάι στο μαλακιώτικο ρεματάκι, ανατολικά της Αμαδίστρας. Πήρε το όνομά της η περιοχή από τις μυρτιές που φύονταν εκεί. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Μπαλίνα: Περιοχή κάτω από τα Μουρτάκια και βόρεια από το Μαλάκι. Είναι ανάμεσα από τις σιδηροδρομικές τροχιές και τον επαρχιακό δρόμο. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Μπουλιάρες: Κτηματική περιφέρεια δυτικά του ρέματος Κουφάλα, απέναντι από τον Αγ Βλάση στον παλιό δρόμο μεταξύ Αγ, Βλάση-Αγ. Λαυρέντη.(περιφέρεια Άγιου Λαυρεντίου)
Μπουρνάζι: Ελαιώνες, δυτικά του Παλιόκαστρου και νοτιοανατολικά από τις Σερβανάτες. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Νεβεστίκι: Ο λόφος βορειοδυτικά των Άνω Λεχωνίων, όπου και το υπόλειμμα του κάστρυ της αρχαίας πόλης Μεθώνη. (περιφέρεια Ά. Λεχωνίων)
Ντόβροβα: Περιοχή του Αγίου Γεωργίου, βορειοανατολικά των Α. Λεχωνίων και νοτιοδυτικά των Καναλίων. Από το σλάβικο «ντόμπροβα» που σημαίνει καλός τόπος. (περιφέρεια Άγιου Γεωργίου)
Παλιόκαστρο: Οικισμός και περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού. Από το ενετικό κάστρο που υπάρχει εκεί.(περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Παναγία Λιβανού: Περιοχή παραθαλάσσια μεταξύ Πλατανιδίων και Λωτού. Πήρε το όνομά της από το προσκυνητάρι που βρισκότανε στην περιοχή και ανήκε στην οικογένεια Κοκοσλή-Λιβανού. (περιφέρεια Ά. Λεχωνίων)
Παναΐτσα: Περιοχή όπου και το ομώνυμο μοναστηράκι της Παναγίας, βόρεια του χωριού.(περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Παντελέημονας ( Άγιος): Περιοχή που πήρε το όνομά της από το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στα δυτικά του χωριού και του λόφου Νεβεστίκι, πάνω από τη ΕΑΣ Πηλίου και κάτω από τις Σερβανάτες. (περιφέρειες Ά. Λεχωνίων & Α. Λαυρεντίου)
Παπαχασάνη: Περιοχή ανατολικά του ρέματος Κουφάλα και βόρεια των Α. Λεχωνίων. Βρίσκεται πιο κάτω από τις πηγές Τζοάνη. Από τον τούρκο πρώην ιδιοκτήτη «μπαμπα-Χασάν». (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Πετράλωνα: Η περιοχή όπου υπάρχει ως τα σήμερα αλώνι. Κάτω από τη σιδ. γραμμή μετά τη γέφυρα Κουφάλας και βόρεια της περιοχής Καψάλα. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Πλατανίδι ή Πλατανίδια: Παραθαλάσσια περιοχή-οικισμός των Άνω Λεχωνίων στα νότια του χωριού. Από τα «πλατάνια» που φύονται στην πρώην βαλτώδικη περιοχή. (περιφέρεια Ά. Λεχωνίων)
Πούντα: Η περιοχή εκβολών του Βρύχωνα στην παραλία. Από το πολύ κρύο την περίοδο του χειμώνα. (περιφέρεια Κ. Λεχωνίων)
Πυργάκι ή Καστέλι: η περιοχή πάνω από το Μαλάκι, γνωστή και ως Παλιόπυργος. Από το ενετικό καστράκι-παρατηρητήριο που υπήρχε παλιά.  (περιφέρεια Άγιου Γεωργίου)
Ράχη: Το ψηλότερο σημείο του χωριού Αγ. Βλάσης, ανατολικά της Παναΐτσας. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Σερβανάτες: Οικισμός και λιοπερίβολα δυτικά του Παλιόκαστρου και νότια του Αγ. Λαυρεντίου. Από το σλάβικο «σέρβους»=δούλος ή το αλβανικό επώνυμο Σερβάνι ή Συρβάνι. (περιφέρεια Άγιου Λαυρεντίου)
Σουίν(η): περιοχή στα ανατολικά κτηματικά όρια Αϊ-Βλάση - Αϊ-Γιώργη παρόχθια του ρέματος Μουρτάκη στην Ντόβροβα.(περιφέρεια Άγιου Γεωργίου)
Στρόφιλο(ς):   Οικισμός παλιός βορειοανατολικά. Γνωστός κι ως Πάνω Στρόφιλος. Για λίγο έδρα του βοεβόδα των βακουφιών του Δυτικού Πηλίου. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Τζουάνη: Η περιοχή των πηγών στη ρεματιά Κουφάλας απέναντι από το Παλιόκαστρο. Από όνομα ιδιοκτήτη. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Τσικάρι: Το ύψωμα όπου και ο ομώνυμος οικισμός, βόρεια  των Κ. Λεχωνίων. Τσ’κάρι=πετρώδης & άγονος τόπος. (περιφέρεια Κ. Λεχωνίων)
Τσιφλίκια: Κτηματική περιφέρεια ιδιοκτησίας των βακουφιών, τώρα κοινοτική, δυτικά του ποταμού Βρύχωνα. (περιφέρεια Άγιου Λαυρεντίου)
Φούρνια: Περιοχή με ελαιοπερίβολα ανατολικά του Αγίου Βλασίου προς τα Κανάλια. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Φυντάνια Καψαλά: Περιοχή πάνω από τη σιδ. γραμμή μετά το γεφυράκι του καλντεριμιού Μαλάκι-Άγιος Βλάσης, ανατολικά της Αμαδίστρας. Από τον ιδιοκτήτη του κάποτε νεόφυτου ελαιώνα.  (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)
Χαντάκια:  Περιοχή ανατολικά του λόφου Καρδαρά, στο δρόμο προς Αμαδίστρα. (περιφέρεια Άγιου Βλασίου)

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να τα βάλεις πάνω στο google maps η στο Google Earth...

    ΑπάντησηΔιαγραφή