Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Μάηδες...

Μάηδες

Ματωμένοι Μάηδες - Το χρονικό μιας σφαγής
Για το μιμητικό και χορευτικό έθιμο-δρώμενο των «Μάηδων» στο Πήλιο, έχουν ειπωθεί και γραφεί όλα. (Κορδάτος, Λιάπης κ.ά ερευνητές).
Δείτε (ΕΔΩ) αναλυτικά στο firiki.pblogs.gr .
Έγινε και αναβίωση του εθίμου από διάφορους φορείς και συλλόγους παλιότερα και πρόσφατα στη Μακρινίτσα κι αλλού. Δείτε κι (ΕΔΩ) 
Παρακάτω υπάρχει ένα "διαφορετικό" κείμενο-διήγημα του γνωστού μας Κ. Λιάπη,  στο βιβλίο του "Κισμέτ"-πηλιορείτικα διηγήματα, με τον τίτλο "Ματωμένοι Μάηδες - Το χρονικό μιας σφαγής", Βόλος,1992. 
Εδώ μας δίνει μια "κακιά" στιγμή-σελίδα των Μάηδων του 1903, με στοιχεία των ανθρώπων του χωριού του και της γύρω περιοχής:


2 σχόλια:

  1. Χριστός ανέστη!
    Έτσι ήταν παλιότερα οι κοντοχωριανοί μας Αγιωργίτες. "Στασιώδεις και φιλοτάραχους" τους ονομάζουν οι Δημητριείς και δεν απείχαν της πραγματικότητας! Σήμερα, έχουν σίγουρα αλλάξει, αν και κάποιοι κρατούνε ακόμη την παλιά "υπερηφάνεια" τους βλ. εγωισμό-αλαζονεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή