Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πηλιορείτικα πανηγύρια Ιουλίου

Στο Πήλιο, όπως και σ'όλον τον ελλαδικό χώρο, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι μήνες των πανηγυριών (παγγυριών) . Αυτά συνήθως ξεκινούν του Αγίου Γεωργίου ή στις 2 και 8 Μαΐου του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου αντίστοιχα και τελειώνουν του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου ή αργότερα. 
 Ο Ζωσιμάς στον ΠΡΟΜΗΘΕΑ τού Ιουλίου 1890, γράφει για τα πηλιορείτικα πανηγύρια:
Σημείωση: Πανηγύρια έχουμε και στ' Άνω Λεχώνια την 1η, στις Πινακάτες στις 7,στον Άγ. Γεώργιο Νηλείας και στον Αγ. Λαυρέντη  στις 20  Ιουλίου.
Προσθήκη λεζάντας

Και μια ανταπόκριση μεταγενέστερη, από το πανηγύρι στον Άγιο Βλάσιο, μας δίνει τον παλμό της εποχής και των πανηγυριών που ήταν πανομοιότυπα σ' όλα τα χωριά μας.
 (Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ 27-7-1934)

Υ.Γ. 1: Σήμερα μετά την εγγραφή, διάβασα στην εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ και στο κυριακάτικο ένθετο ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ,  ένα δισέλιδο πολύ κατατοπιστικό άρθρο με θέμα τα παλιιά πηλιορείτικα "παγγύρια" του γνωστού μας πηλιορείτη συγγραφέα Κώστα Λιάπη.  
Υ.Γ. 2: Οι φωτογραφίες του 1960, είναι από ιδιωτική συλλογή, γι' αυτό και τα πρόσωπα "βαμμένα", να μην είναι  αναγνωρίσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου