Τα μερομήνια είναι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους μήνες του χρόνου. Είναι η αντιστοίχιση του καιρού ημέρας-μήνα (=μερομήνια), των δώδεκα πρώτων ημερών του Αυγούστου κάθε χρόνου με τους μήνες του επόμενου ετήσιου κύκλου ή κατά τον δημοτικιστή Μ. Φιλήντα, νερομήνια (= νερό + μήνις).
Στα παλιότερα προ ραδιοφώνου και τηλεόρασης χρόνια, οι γνώστες των "σ'μαδιών τ' κιρού"-πρακτικοί-λαϊκοί μετεωρολόγοι, υπήρχαν σε κάθε χωριό. Στον Αϊ-Γιώργη Νηλείας ο Γεώρ. Βογιατζής, στον Αϊ-Λαυρέντη ο Ηρακλής με τα "σ'κόφ'λλα"στις αστρέχες κι ο Κων. Τουφεξής στο Καραμπάσι, ήταν οι πιο γνωστοί "μετεωρολόγοι" της περιοχής. Μάλιστα για πολλά χρόνια, ο Γ. Βογιατζής τα έγραφε και τα επικολλούσε στα καφενεία των γύρω χωριών "προς γνώσιν", αλλά κι έλεγχο των προβλέψεών του!
Ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης λέει στον ΠΡΟΜΗΘΕΑ του για τα μερομήνια και τις δρίμες ...της "ημετέρας επαρχίας" (=Βόλου):
Μια άλλη άποψη για τα "μερομήνια" που βεβαίως είναι διαφορετική από την παραπάνω, ως προς τον τρόπο πρόβλεψης χρονικά. Κι εδώ στο Πήλιο όπως κι αλλού στην Ελλάδα, υπήρχε η ίδια εκδοχή πρόβλεψης έξι ημερών:
Ο Μένος Φιλήντας στο "ΓΛΩΣΣΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ" -1924 -τόμος Α΄, σελ.126-7, δίνει μια ερμηνεία που βασίζεται στη λαϊκή παράδοση για τις δρίμες (=δυσοίωνες ημέρες)
"Τ' Αυγούστου οι δρίμες στα πανιά και του Μαρτιού στα ξύλα" είναι η γνωστή παροιμία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου