Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Μερομήνια-Νερομήνια

Τα μερομήνια είναι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους μήνες του χρόνου. Είναι η αντιστοίχιση του καιρού ημέρας-μήνα (=μερομήνια), των δώδεκα πρώτων ημερών του Αυγούστου κάθε χρόνου με τους μήνες του επόμενου ετήσιου κύκλου ή κατά τον δημοτικιστή Μ. Φιλήντα, νερομήνια  (= νερό + μήνις).
Στα παλιότερα προ ραδιοφώνου και τηλεόρασης χρόνια, οι γνώστες των "σ'μαδιών τ' κιρού"-πρακτικοί-λαϊκοί μετεωρολόγοι, υπήρχαν σε κάθε χωριό. Στον Αϊ-Γιώργη Νηλείας ο Γεώρ. Βογιατζής, στον Αϊ-Λαυρέντη ο Ηρακλής με τα "σ'κόφ'λλα"στις αστρέχες κι ο Κων. Τουφεξής στο Καραμπάσι, ήταν οι πιο γνωστοί "μετεωρολόγοι" της περιοχής. Μάλιστα για πολλά χρόνια, ο Γ. Βογιατζής τα έγραφε και τα επικολλούσε στα καφενεία των γύρω χωριών "προς γνώσιν", αλλά κι έλεγχο των προβλέψεών του!
 Ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης λέει στον ΠΡΟΜΗΘΕΑ του για τα μερομήνια και τις δρίμες ...της "ημετέρας επαρχίας" (=Βόλου):
Μια άλλη άποψη για τα "μερομήνια" που βεβαίως είναι διαφορετική από την παραπάνω, ως προς τον τρόπο πρόβλεψης χρονικά. Κι εδώ στο Πήλιο όπως κι αλλού στην Ελλάδα, υπήρχε η ίδια εκδοχή πρόβλεψης έξι ημερών:
Ο Μένος Φιλήντας στο "ΓΛΩΣΣΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ" -1924 -τόμος Α΄, σελ.126-7, δίνει μια ερμηνεία που βασίζεται στη λαϊκή παράδοση για τις δρίμες (=δυσοίωνες ημέρες)
 "Τ' Αυγούστου οι δρίμες στα πανιά και του Μαρτιού στα ξύλα" είναι η γνωστή παροιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου