Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοχρονιάτικη χαρτοπαιξία

Μέρες χαρτοπαιξίας -έθιμο πια- η παραμονή κι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Άλλοι ψάξανε την τύχη τους, άλλοι τη βρήκανε  κι άλλοι ακόμα κλαίνε! Ο Σουρής σε ποίημά του λέει:
Σήμερα θα δούμε το πώς ήρθε στην περιοχή μας αυτό το «φρούτο»:
Ήταν ακόμη τουρκοκρατία κι οι εμπορευόμενοι Πηλιορείτες, πηγαινοέρχονταν στο Βόλο πουλώντας κι αγοράζοντας προϊόντα. Εκεί ήταν επόμενο να συγχρωτιστούν μ΄ άλλους ξενόφερτους εμπόρους. Έτσι λοιπόν έμαθαν το μπιλιάρδο και την τράπουλα. Τους έγινε αρχικά διέξοδος στην πλήξη των παλιών συνηθειών. Ήταν μια ανάγκη εξωστρέφειας. Ήθελαν να γνωρίσουν τις νιόφερτες διασκεδάσεις και να ξεφύγουν απ’ τα παλιά έθιμα των προηγούμενων αιώνων. Περάσανε λοιπόν με πάθος στις νέες «κακές συνήθειες» και τις μεταλαμπάδεψαν σ’ όλους τους συμπατριώτες, συν τω χρόνω! 
Ο Ιωαν. Αναστ. Λεονάρδος,που ήρθε στο Βόλο στα 1836, γράφει στο βιβλίο του «Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία»:
Η διάδοση της τράπουλας και των παιχνιδιών της, στα επόμενα χρόνια σ’ όλη τη θεσσαλική Μαγνησία ήταν ραγδαία. Παντού στρώνονταν χαρτοπαίγνια με πάθος και τα χρηματικά ποσά άλλαζαν χέρια, οι περιουσίες χάνονταν, οι άνθρωποι φτώχαιναν. Τις περιόδους των Γιορτών, όπως τώρα, η χαρτοπαιξία ήταν κανόνας. Επαγγελματίες κι ερασιτέχνες έπαιζαν όλη την περίοδο. Αλλά για τη χαρτοπαιξία της Πρωτοχρονιάς μιλά κι ο Ζωσιμάς στον ΠΡΟΜΗΘΕΑ Ιανουαρίου 1890: 

Το φαινόμενο έπαιρνε ανησυχητικές διαστάσεις και κατά καιρούς οι αρχές του τόπου έβγαζαν αυστηρές απαγορευτικές διατάξεις. Πάλι ο Ζωσιμάς κάνει έκκληση:
 Απευθύνονταν λοιπόν οι αρχές, συνήθως στους χαρτοπαίχτες αλλά και στους καφετζήδες που διέθεταν τα μαγαζιά τους για χαρτοπαιξία. Μια τέτοια απαγορευτική απόφαση βγήκε στα 1897 από τον τότε τούρκο Αστυνόμο του Βόλου προς τους πολίτες  ...και με κατακλείδα  ιδιοτελή για την αστυνομική αρχή : 
Υ.Γ. Σήμερα- κοντά στο τέλος της η μέρα της Πρωτοχρονιάς του 2014- κάποιοι κάνουν τον απολογισμό τους. Όσοι βοηθήθηκαν απ' την τύχη και κέρδισαν, χαίρονται. Ας την έχουν πάντα μαζί τους! Όσοι πάλι έχασαν κι έχουν πίκρα, ας μην το θεωρήσουν κι ατυχία! Υπάρχουν κι οι επόμενες Πρωτοχρονιές ...για να ρεφάρουν!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου