Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τρεις Ιεράρχες

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών (*) σαν εκκλησιαστική, καθιερώνεται στα μέσα του 11ου αιώνα στο Βυζάντιο.
Ως γιορτή της Παιδείας και των Σχολείων καθιερώνεται από τον 19ο αιώνα. Αρχικά ως μνημόσυνο των ιδρυτών, χορηγών και ευεργετών των πανεπιστημίων, σχολών και ακαδημιών. Για πρώτη φορά γιορτάστηκε στις 30-1-1842, ως μνημόσυνο. Η τελική θεσμοθέτηση θα γίνει στα 1911.  Έκτοτε πάντα γιορτάζεται στις 30 Ιαναουαρίου κάθε χρόνο. (Οι τρεις άγιοι γιορτάζουν και χωριστά:  Ο Μέγας Βασίλειος την 1 Ιανουαρίου, Ιωάννης ο Χρυσόστομος στις 13 Νοεμβρίου και Γρηγόριος ο Θεολόγος στις 25 Ιανουαρίου.)
Στο περιοδικό ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ του 1879, τομ. 3, δημοσιεύεται πανηγυρικός λόγος, που εκφωνήθηκε  από τον Αναστάσιο Διομήδη Κυριακό (1843-1923) θεολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου. Παρακάτω η εισαγωγή: 
Χρόνια Πολλά σε μαθητές και δασκάλους, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και σ’ όλους όσοι  εμπλέκονται στην Παιδεία!
Σ’ όλους/ες  αυτούς/ές που δίνουν ό,τι καλύτερο και περισσότερο στη νέα γενιά! Σ’ όλους αυτούς που δίνουν την ψυχή τους στην εκπαίδευσή της!
Σ’ όλους/ες  καλή δύναμη! 
Ειδικότερα στα Πανωλεχωνίτικα μαθητούδια και στους/στις δασκάλους/ες τους!

(*) Η σημερινή δημοσίευση παρόλο που δεν εμπίπτει στα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, έγινε με αφορμή την παρατήρηση κάποιου παλιού συγχωριανού. Αυτός αναπόλησε τα μικράτα του, όταν η συμμετοχή στον εκκλησιασμό κλπ όλου του μαθητικού κόσμου, των γονέων και άλλων χωρικών τη μέρα ετούτη ήταν αθρόα! Αναρωτήθηκε γιατί σήμερα ατόνησε-ευτελίστηκε. Η απάντηση είναι απλή: Αλλάζουν οι καιροί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου