Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πρωθυπουργός, βασιλιάς & υπουργός στα Λεχώνια

Από τ’  Άνω Λεχώνια κατά καιρούς πέρασαν διάφοροι υψηλοί επισκέπτες με προορισμό το χωριό ή το Πήλιο. Εδώ θα δούμε δύο επισκέψεις (κυβερνητών) υψηλών προσώπων, καθώς κι ενός υπουργού. 
Η πρώτη στα 1902 του πρωθυπουργού Ζαΐμη κι η άλλη του βασιλιά Γεώργιου Β΄, στα 1938. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ήταν φίλος του Αλέξανδρου Τοπάλη πατέρα του βουλευτή Κωστή Τοπάλη και του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, της γνωστής οικογένειας εμπόρων καπνού.
Ο Τοπάλης είχε το αρχοντικό νότια του μύλου Κοκοσλή (μετέπειτα Αποστολίδη και Καλαμακιώτη) κι απέναντι απ’ το κτήμα Χατζηλάζαρου. Στην άκρη του, χτίστηκε το υπάρχον αρχοντικό Νικολαΐδη-Κασιόπουλου.(Βλ. σχετικές δημοσιεύσεις)
Τα Άνω Λεχώνια είχαν ντυθεί στα καλά τους περιμένοντας το βασιλιά Γεώργιο Β΄, που θα περνούσε με το τρένο για τις Μηλιές. 
Περιμένοντας τον άνακτα στις Μηλιές!
Φωτογραφία από το αρχείο του Θεόδ. Γκαβαρδίνα.
(Τον ευχαριστώ πολύ!)
Για μέρες το χωριό προετοιμαζόταν και το κέντρο του …άστραφτε από καθαριότητα! Κόσμος είχε μαζευτεί και περίμενε να δει το βασιλιά, που όταν έφτασε φορούσε λευκό κοστούμι κι επέβαινε στο βασιλικό βαγόνι! 
Οι βολιώτικες εφημερίδες της εποχής για μέρες σχολίαζαν την επίσκεψη του «άνακτος» στο Πήλιο που έγινε το Μάη του 1938:
Ο βασιλιάς με τη συνοδεία του κατέβηκε στον ονομαστό «Κήπο Μουρογιάννη» (ΕΔΩ) , όπου και του παρατέθηκε γεύμα, απ’ τις τότε τοπικές αρχές. Το μενού ήταν όπως άρμοζε «βασιλικό», πλουσιότατο. Εξάλλου ο «Κήπος» διέθετε βιεννέζικα σερβίτσια και χρυσά μαχαιροπίρουνα!
Ο  Γεώργιος ενθουσιάστηκε και ρώτησε να μάθει, τι ήταν το  έδεσμα που δοκίμασε. 
Οι συνοδοί τού είπαν πως ήταν «ταραμοσαλάτα»!  Κι επειδή του άρεσε πολύ, ζήτησε να γνωρίσει το μάγειρα-παρασκευαστή. Εκείνοι του παρουσίασαν τον ιδιοκτήτη Θεοδόση Σασσόπουλο. (ΕΔΩ)  Αυτός τον ρώτησε πώς την φτιάχνει. Ο Θεοδόσης απάντησε λέγοντας τη συνταγή: Μία εκατό ντόπιο λάδι , τριάντα πέντε δράμια ταραμά κλπ! Ο βασιλιάς ενθουσιασμένος, τον παρασημοφόρεσε!  
Ο Θεοδόσης τιμημένος, καμάρωνε κι είχε για πολύν καιρό κρεμασμένο στο σακάκι του το παράσημο του βασιλιά για την …ταραμοσαλάτα του!
Στο επίσημο αυτό γεύμα, συνέβη κι ένα ακόμη ευτράπελο: 
Στο τραπέζι που έφαγε ο βασιλιάς υπήρχε, εκτός από την "«ταραμοσαλάτα» και του πουλιού το γάλα! Στην ερώτηση των επισήμων στον υψηλό προσκαλεσμένο αν έμεινε ευχαριστημένος, αυτός απάντησε: 
«Όλα καλά, εκτός από κάτι. Δεν μου προσφέρατε το τοπικό προϊόν σας. Δεν μου είχατε βάλει ...ελιές! »
Οι συγχωριανοί φαίνεται, σκέφτηκαν να μη βάλουν στο βασιλιά ελιές, θεωρώντας τες υποδεέστερο έδεσμα, αλλά και των φτωχών! 
Τέλος, κι ο Γεώργιος Σιδέρης, υπουργός Γεωργίας της επαναστατικής Κυβέρνησης Στυλιανού Γονατά 1922, ήρθε για επίσκεψη και "τραπέζωμα" στα Λεχώνια στις 14-5-1923, όταν επισκέφτηκε τη Θεσσαλία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου