Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Πηλιορείτικα άσματα και οργανικά

Χριστός Ανέστη, Καλό Πάσχα σ' όλες και όλους!
 […] Το Πήλιο, οριοθετώντας τη Θεσσαλία, ταυτόχρονα διαχωρίζει τους κατοίκους του από την παράδοση του κάμπου και τους συνδέει περισσότερο με το νησιώτικο πολιτισμό. Ιδιαίτερα το Ανατολικό Πήλιο, περισσότερο παλιότερα και λιγότερο σήμερα, στις συνήθειες την έκφραση, τα ήθη και τη ζωή, είναι ένα «βουνίσιο νησί». Αυτό έρχονταν πάντα να υπερτονίσουν οι πρόσφυγες απ’ τις πατρίδες της Ανατολικής Ρωμυλίας  και τη Θράκη, αλλά και όλοι οι κατατρεγμένοι απ’ τις Βόρειες και Νότιες Σποράδες που αντιμετώπιζαν το Πήλιο ως καταφύγιο.
Ο κατ’ εξοχήν πηλιορείτικος χορός είναι ο νησιώτικος Συρτός κι ακολουθούν ο Καλαματιανός, ο Δετός «στα τρία» ο Κασάπικος και ο Μπάλος.  Παλαιότεροι  είναι ο ζεϊμπέκικος και ο καρσιλαμάς.
[…] Οι μελωδίες είναι σταθερές και ομοιόμορφες, ρυθμικές και ως επί το πλείστον διατονικές στο νησιώτικο ιδίωμα. Όπως και η γενικότερη μουσική μας παράδοση το πηλιορείτικο ιδίωμα, βασίζεται στο υπόστρωμα της εκκλησιαστικής μουσικής που επίσης διατηρεί στο χώρο μια γηγενή παράδοση με Αθηναϊκές και Πολίτικες επιδράσεις.[…]
(Γρηγόρης Σουλτάνης- Σημειώσεις στο δίσκο ΤΑ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΑ - 1993)

Παρακάτω θα βρείτε πηλιορείτικες μουσικές. Κάποια δικά μας "άσματα" και οργανικά, σε εκτελέσεις ντόπιων μουσικών-οργανοπαιχτών. Απολαύστε τα, χορεύοντας ή ακούγοντάς τα! 
Πάσχα λοιπόν κι "ας κρατήσουν οι χοροί"! 
έρπου, χόρευε και αγάλλου Πηλιώτις χώρα και Λεχωνίων κώμη", όπως θα έλεγαν κι οι παλιοί!
ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
 ΠΑΤΙΝΑΔΑ 1
 ΠΑΤΙΝΑΔΑ 2
ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ
ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ
ΒΟΛΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΡΤΟΣ
 ΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟΣ ή ΧΑΤΖΗΜΙΣΙΩΤΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΙΣΙΩΤΙΚΟΣ
ΠΟΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
ΣΕ ΩΡΑΙΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ
 ΓΙΩΡΓΑΛΑΚΗΣ
ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΑ
ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
ΧΟΡΑ
ΗΤΑΝΕ ΜΕΡΑ ΒΡΟΧΕΡΗ
ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Σημείωση 1:
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ, είναι επιρροής αθηναϊκής, ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ κι η Η ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΑ μικρασιάτικης και το γαμήλιο ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΟΥ, ηπειρώτικης. 
Σημείωση 2: 
Τα τραγούδια είναι από διάφορους δίσκους που εκδόθηκαν στην περιοχή και αναφέρονται σε άλλες αναρτήσεις αυτού του ιστλογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου