Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ο λαϊκός ζωγράφος Γ. Κόκκινος (1)

Γιώργος Ι. Κόκκινος
Ήταν κι είναι -σήμερα στα 87 του- ένας αγρότης, κηπουρός-ανθοκόμος και παραγωγός κηπευτικών. Ποιος δεν θυμάται τους κρεμασμένους κουβάδες στο δρόμο με τα προς πώληση λαχανικά και τα στρωτά γράμματα στις ταμπέλες: «Χωρίς λίπασμα-50 δρχ»! Η αγάπη του για τα λουλούδια και οι ανθοκομικές εργασίες του, ήταν η συνέχεια της δουλειάς- του εξ ανατολικής Ρωμυλίας πατέρα του Ιωάννη, που ήταν κηπουρός στο απέναντι αρχοντικό Χατζηκυριαζή- αλλά κι αρχή της φιλοκαλίας του!
Σαν τον Κύπριο λαϊκό ζωγράφο κυρ-Μιχάλη Κάσιαλο που ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα εξήντα πέντε του, έτσι κι ο κυρ-Γιώργος άρχισε να καταπιάνεται με τη ζωγραφική μετά τα πενήντα του χρόνια! Βέβαια η πρώτη του ζωγραφιά, όπως λέει ο ίδιος, ήταν ένα σκίτσο συστρατιώτη του!
Πέρασαν, από τον καιρό της στρατιωτικής του θητείας πολλά χρόνια κι ο κυρ-Γιώργος είχε πολλές ασχολίες στο σπίτι, στους κήπους, στ’ αμπέλι, στους μπαχτσέδες, στο λιοπεριβόλο, στο κατώι… για ν’ ασχοληθεί μ’ αυτό που του άρεσε κι ήταν «το μεράκι τ’».
Μια μέρα πηγαίνοντας στο Βόλο, πέρασε από ένα βιβλιοπωλείο κι αγόρασε τις πρώτες του «νερομπουιές»!  Έκτοτε το πινέλο του ήταν πάντα στο χέρι του, ζωγραφίζοντας χωρίς καβαλέτο, «καταή ή απάν’ στα βαρέλια» του κατωγιού του, όπως λέει ο ίδιος.
Ζωγράφισε ό,τι έβλεπε κι ό,τι είχε καταγράψει στο νου του απ’ την καθημερινή του ζωή, απ’  τη ζωή της λεχωνίτικης γειτονιάς ή κι από τοπία που τον εντυπωσίασαν. Ζωγράφισε και συνεχίζει ακόμη πάνω σε κοντραπλακέ, σανίδες, χοντροχάρτονα, μπλοκ. Τα τελάρα του είναι μικρού μεγέθους ως 40-50 εκ. Η ζωγραφική του είναι εμπνευσμένη μόνον από την πραγματικότητα. Ελάχιστες ζωγραφιές του είναι «εκ του φανταστικού».
Τα έργα του τα έδειξε σε έκθεση στο Βόλο (την απαθανάτισε σε ζωγραφικό έργο) και στα Άνω Λεχώνια. 
Απλοϊκότητα, παιδικότητα, αφέλεια, αυθορμητισμός  και ζωντάνια είναι τα χαρακτηριστικά της ναΐφ ζωγραφικής του κυρ-Γιώργου Κόκκινου!  Ίσως -δεν είμαι κριτικός τέχνης για να γνωρίζω, αλλά  τα σχολιαρόπαιδα όταν επισκέπτονταν το σπίτι του θαύμαζαν και «καταλάβαιναν» τις  ζωγραφιές!
 
Έργα του κρέμονται και στο κατώι
με τα βαρέλια
Αυτές σίγουρα εκφράζουν μια γνησιότητα, όπως εξάλλου και οι μεγάλες ποσότητες γνήσιων κρασιών που παλιότερα παρήγαγε και εμπορευόταν! 

Εκφράζουν μια ξεκούραση που κι ο ίδιος αποζητούσε από τον καθημερινό του κάματο! Εξωτερικεύουν την ψυχή του δημιουργού τους, με μια σύνθεση χρωμάτων όπως τα κατά καιρούς λουλούδια των ανθοκήπων του! 
Να είσαι καλά, κυρ-Γιώργο! 
Ας αρχίσουμε με τ' αγαπημένα του λουλούδια:
 Να και κάποια θέματα από τ' Άνω Λεχώνια και τα ...πέριξ:
Από μια εκδρομή του στον Έβρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου