Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ο αρχαίος τάφος των Άνω Λεχωνίων και η Μεθώνη της Μαγνησίας (2)

Συνέχεια από [ΕΔΩ] 
Λόφος Νεβεστίκι-Μεθώνη: σκαλισμένος βράχος (;)
Μεθώνη
Ύστερα από τόσες αλλαγές και διακυμάνσεις διαφόρων γνωμών, εξαιτίας του σκοπέλου για τη θέση της Δημητριάδας, μένει πλέον καθαρό το ζήτημα της Μεθώνης.
Η Μεθώνη είναι πόλη ομηρική αναφερόμενη απ’ τον Όμηρο (Ιλιάδα, Β΄, 716) *. Επίσης αναφέρεται κι από τον γεωγράφο του 5ου π.Χ. αι. Σκύλακα και από τον ιστορικό Πλίνιο (ΙΥ,16). Η Μεθώνη όπως κι άλλες μαγνητικές πόλεις δεν αναφέρονται από τον Στράβωνα. Αυτή δεν είχε εξαφανιστεί στα χρόνια του Στράβωνα όπως θα αποδείξουμε παρακάτω.Η Μεθώνη επί πλέον αναφέρεται από τον Πλίνιο (ΙΥ, 32), από τον Στέφανο Βυζάντιο (εν λέξει), από τον Ευστάθιο (Ιλιάς 329,6). Λέγεται δε και Μηθώνη και Μοθώνη (Σκύλακας 65 και Solinus 8,7) Σε αρχαία επιγραφή αναφέρεται Μάγνητες Μεθωναίοι (Sylloge Inscriptionum Graecarum, Lipsiae, 1915). Σε αρχαία επιγραφή αναφέρονται στη Δελφική Αμφικτυονία δύο ιερομνήμονες Μάγνητες εκ Μεθώνης.Ο Stahlin (Dashellenische Thessalien, σελ. 53) τοποθετεί τη Μεθώνη στα Λεχώνια. Ο Mezieres χωρίς δική του γνώμη, μάντεψε τη θέση της Μεθώνης στα Λεχώνια, ο Stahlin βεβαίωσε τη θέση με υπολογισμούς κι ο κ. Ραφτόπουλος που κατοικεί για πολλά χρόνια στα Λεχώνια και γνωρίζει πολύ καλά τον τόπο, το επιβεβαίωσε κι αυτός.
-  -  -  -  -  -
Η Μεθώνη από το 1150 π.Χ. μέχρι σήμερα κατοικείται συνεχώς.Τα τείχη της ακρόπολης
πάνω στο λόφο Νεβεστίκι της Μεθώνης, όπως τα είδαμε, είναι πολυγωνικά και προσδιορίζονται χρονικά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στο ανατολικό μέρος της ακρόπολης στα 1920 ένας κάτοικος των Άνω Λεχωνίων, καλλιεργώντας τον κήπο του βρήκε συστάδα τάφων του 4ου και 3ου π.Χ. αιώνα, από μεγάλες ορθογώνιες πλάκες καλά επεξεργασμένες. Αυτή τη σειρά των τάφων εξερευνήσαμε πολλές μέρες. Κατά καιρούς επίσης ανακαλύφτηκαν από ιδιώτες, διάφοροι τάφοι του 3ου π.Χ αιώνα.  Στην εκκλησία των Άνω Λεχωνίων ο κ. Αρβανιτόπουλος κάνοντας ανασκαφή βρήκε ασβεστόκτιστο οικοδόμημα από τα Ρωμαϊκά χρόνια, που εξετάσαμε κι εμείς στα 1920 και είδαμε πως ήταν ρωμαϊκά λουτρά.Ο κ. Ραφτόπουλος επίσης, μας είπε πως πριν από χρόνια βρέθηκε λευκή μαρμάρινη αναθηματική πλάκα με επιγραφή αφιερωμένη  «ΤΗ ΥΓΙΕΙΑΙ». Κατά κακή μας τύχη, πάνω στον ρωμαϊκό λουτρώνα χτίστηκε η νεόδμητη εκκλησία και εντοιχίστηκε σε κάποια γωνία η επιγραφή με τα γράμματα της Υγιείας με τα γράμματα προς τα μέσα.Επίσης με την υπόδειξη του κ. Ν. Ραφτόπουλου, είδαμε πως στην παραλιακή θέση «Άγιος Μηνάς» και κατά την καλλιέργεια αγρού το 1929, βρέθηκε άλλος ρωμαϊκός λουτρώνας που καταστράφηκε από τον ιδιοκτήτη του αγρού. Και αυτή η ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Μηνά μαρτυρεί, πως κατά τα Χριστιανικά και Βυζαντινά χρόνια η πόλη ήταν κατοικημένη. Αυτό βεβαιώνεται κι από τους μεσαιωνικούς πύργους που σώθηκαν στα Λεχώνια κοντά στο ποτάμι του Βρύχωνα κι αλλού, όπως και το Βυζαντινό φρούριο που βρίσκεται πάνω απ’ όλα στο λόφο και σε απόσταση είκοσι λεπτών της ώρας.
-  -  -  -  -  -


Αλλά κι επιγραφές απ’ τα Λεχώνια έχουμε αρκετές. Πρώτα πρώτα έχουμε κάποιες αρχαϊκές επιγραφές του 600 π.Χ. γραμμένες «βουστροφηδόν» πάνω σε ντόπιους σχιστόλιθους, οι οποίες είναι αφημένες στο Μουσείο του Βόλου. Πολλά κομμάτια λευκού μαρμάρου με επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη, μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου. Ο μακαρίτης Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης είχε βρει στο μοναστήρι του Αϊ-Λαυρέντη, πλάκα μαρμάρου λευκή σπασμένη δεξιά κι αριστερά που περιείχε ψήφισμα των κατοίκων της Μεθώνης, γιατί αναφέρονται οι «Μεθωναίοι» στο ψήφισμα. Το ψήφισμα δημοσιεύσαμε κι εμείς στην «Εβδομαδιαία Επιθεώρηση Νεολόγου» της Κωνσταντινούπολης (τόμ. Α΄1892, σελ.774) 

- Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης «Προμηθεύς» (τεύχος 4ο 1892, σελ.380) –Περικλής Αποστολίδης«Bulletin της Γαλλικής Σχολής Αθηνών» (τόμ. 17ος 1893, σελ. 213) 

- Αθανάσιος Παπαδόπουλος Κεραμεύς, «Επετηρίς Παρνασσού» (τόμ. 5ος 1901, σελ. 119) -Κern «Ιnscriptiones graecae» (τόμ. 9ος, μέρος Β’, 112).Έχουμε επίσης κι άλλη μια επιγραφή από τον Άγιο Λαυρέντιο που περιέχει ψήφισμα και προέρχεται εκ Λεχωνίων (Μεθώνης) δημοσιευμένο από τον Κern (Inscriptiones graecae IX, μέρος 2ο, 1106). Σ’ αυτό διαβάζουμε ότι δικαστές σταλμένοι απ’ τη Μεθώνη στους Περραιβούς «επί τας κατά το συμβόλαιον διαφοράς τας γεγενημένας Περραιβοίς ειλήφεσαν τιμάς παρ’ αυτών», δηλαδή οι Περραιβοί τους τίμησαν με μεγάλες τιμές και οι τιμές αυτές είναι καταγραμμένες και στο Νομοφυλακείο. Στο ψήφισμα δίνεται διαταγή και αυτών των δικαστών τα ονόματα να αναγραφούν σε στήλη και στο προϋπάρχον ψήφισμα, επειδή και των άλλων δικαστών που είχαν δικάσει ήταν καταγραμμένες οι τιμές στους δημόσιους τόπους. Επίσης να αναγραφούν και οι τιμές που είναι γραμμένες στην ιερή Αγορά της Δημητριάδας και οι ταμίες της πόλης να δώσουν τα χρήματα για τη δαπάνη.

Σημειώνουμε και τις παρακάτω επιγραφές που έχουν βρεθεί στα Λεχώνια και γύρω, όπως δημοσιεύτηκαν από το Ζωσιμά Εσφιγμενίτη και τον Κern (Inscriptiones graecae IX, μέρος 2ο, 1199-1201). 1.Ζωσιμά Εσφιγμενίτη : 

2.

3. «ΛΟΥΚΙΟΣ ΜΟΜΜΙΟΣ Γ...»

4. Αυτή δημοσιεύτηκε από το Νικ. Μάγνη «ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ Ή ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΤΤΑΛΙΚΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»- ΑΘΗΝΑ 1860, σελ. 102:

Ακόμη στα 1928 βρέθηκε από το δημοδιδάσκαλο Χαρίλαο Μαυράκη στα Λεχώνια επιτύμβια στήλη από μάρμαρο λευκό με την επιγραφή: «ΗΓΗΣΑΓΟΡΑ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ». Δημοσιεύτηκε στο «Αρχαιολόγικόν Δελτίον» του Υπουργείου Παιδείας (τόμ. 10ος, 1928, σελ. 54 αριθμ.13). Επίσης επιτύμβια επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων βρήκαμε στα Λεχώνια και τη φέραμε στο Μουσείο του Βόλου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου