Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Του Αγίου Τρύφωνα

Σήμερα  1η Φεβρουαρίου είναι η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα.
Στο Πήλιο, αλλά και σ’ όλην την Ελλάδα γιορτάζουν ή γιόρταζαν (γιατί σήμερα πολλοί θεωρούν πως τα λαχανικά τα παράγει το …μανάβικο του μάρκετ !) οι γεωργοί και έχουν/είχαν τον Άγιο για προστάτη τους.
Η μέρα της γιορτής του συμπίπτει με την αρχή των κλαδεμάτων του αμπελιού και των άλλων οπωροφόρων δέντρων, γι’ αυτό και ο άγιος εικονίζεται με κλαδευτήρα στο χέρι!
Παλιά εκκλησιάζονταν και τελούσαν αγιασμό. Και ενώ οι παπάδες των χωριών όλους τους μήνες την πρωτομηνιά «φώτιζαν» αγιάζοντας  τα σπίτια του χωριού, σαν σήμερα όλοι οι γεωργοί έπαιρναν τον αγιασμό από το Ναό. Μ’ αυτόν ράντιζαν τους κήπους , τα περιβόλια, τα αμπέλια και τους μπαξέδες τους για να έχουν «σιαμπρουστά, καλή σουδειά», αλλά και να προστατευτεί η σοδειά από διάφορους εχθρούς, όπως ακρίδες, ζωύφια κ.ά. !
Πίστευαν πως ο Τρύφων (>τρυφ-ερά) προστατεύει τα «τρυφερά» δηλαδή τα φυτά! Αν η παραγωγή δεν πήγαινε καλά, τότε αιτία ήταν πως δεν «σήκωσαν ύψωμα» ή δεν έκαναν «αρτοκλασία» τη μέρα της γιορτής!  
Η Εκκλησία μας έχει στο Ευχολόγιο, ευχή-εξορκισμό που διαβάζεται ολόκληρη στους ναούς. Αυτή εξορκίζει τους εχθρούς των φυτών. Εδώ υπάρχουν κάποια ενδεικτικά τμήματα. Επίσης παρατηρήστε την προτελευταία «οικολογική» παράγραφο:
Μ’ αυτήν τη λαϊκή πίστη και δοξασία, σας εύχομαι  Καλό μήνα!

ΥΓ. Επίσης για τον Άγιο Τρύφωνα διαβάστε και στο ΦΙΡΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου