Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Κάρολος Ογλ (1)

Για τον Κάρολο Ογλ (Charles Chaloner Ogle, 1851-1878) έχουμε σίγουρα ακούσει, έστω και την οδό του Βόλου που είναι αφιερωμένη σ' αυτόν.
Τουλάχιστον οι Βολιώτες, οι Πηλιορείτες και οι Μαγνησιώτες πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία αυτού του φιλέλληνα που πέρασε απ' την περιοχή μας και έχυσετο αίμα του υπερασπιζόμενος την ελευθερία μας στα 1878, όχι ως πολεμιστής αλλά ως πολεμικός ανταποκριτής των λονδρέζικων TIMES. 
Σήμερα θ' αρχίσουμε με την αντιπαρέθεση του δημοσιογράφου με τον αρχηγό των Τούρκων Αμούς αγά, για τις θηριωδίες του: 

Στις 10 Φεβρουαρίου 1878, οι Τούρκοι έσφαξαν τους πρόκριτους της Βουλγαρινής (σήμερα Έλαφος Αγιάς Λαρίσης) σε αντίποινα όχι μόνο για τη σφαγή ενός Τούρκου από τον Τσελεπίτσαρη (ΕΔΩ), αλλά και για την απόφασή του να χτυπήσει τον Αμούς αγά, παρόλο που η διαταγή της προσωρινής Κυβέρνησης ήταν η επιστροφή όλων των ομάδων (που είχαν πάει ως εκεί για να φέρουν εφόδια) στη Μακρινίτσα για την αντιμετώπιση του Ισκεντέρ μπέη.  
Ζήτησε από τους αρχηγούς να γυρίσουν πίσω τα σώματα για ενίσχυση, όμως αυτά είχαν προχωρήσει στα Κανάλια και προς τη Ζαγορά, όπου βρίσκονταν το Αρχηγείο με τους επαναστάτες. Ο Τσελεπίτσαρης τότε έφυγε κι αυτός απ’ τη Βουλγαρινή, βαδίζοντας προς τη Ζαγορά μέσω Κεραμιδίου, εγκαταλείποντας τα γυναικόπαιδα στον Αμούς αγά και στους Γκέκηδές του. 
Ο έμπειρος Τούρκος τον περίμενε πριν την Κουκουράβα  και έτρεψε σε φυγή αυτόν και την ομάδα του, εγκαταλείποντας εφόδια και πολεμοφόδια. Μια ομάδα γκέκηδων βάδισε προς το χωριό της Βουλγαρινής κι έπιασε τους πρόκριτους που βγήκαν να τους καλωσορίσουν καλοπιανοντάς τους με χρήματα. Ο Αμούς πήρε τα χρήματα, αλλά τους οδήγησαν σε μια ρεματιά και αφού τους κατακρεούργησαν, προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη της σφαγής. Ο Όγλ ενημερώθηκε κι ως πολεμικός ανταποκριτής έστειλε τα γεγονότα στην εφημερίδα του.  
Ένας δρόμος η «10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ» πίσω από την κεντρική πλατεία της Αγιάς Λάρισας, στο χώρο της παλιάς λαϊκής αγοράς, είναι αφιερωμένος στη μνήμη των προκρίτων της Βουλγαρινής που σφάχτηκαν από τους γκέκηδες του Αμούς αγά.
(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου