Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πάσχα στα 1897 (1)

Φίλες και φίλοι αναγνώστες ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!! 

Σήμερα δεύτερη μέρα του Πάσχα 2015 και 13 Απριλίου, θα θυμηθούμε ένα άλλο Πάσχα. Ήταν το  «μαύρο Πάσχα» που έζησε η Θεσσαλία, το Πήλιο και ο Βόλος το 1897, τη χρονιά που μπήκε πάλι ο Τούρκος στην περιοχή μας και την κατέκτησε –ευτυχώς μόνο- για ένα περίπου χρόνο.
Είναι ένα μικρό κομμάτι από το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ του πολέμου ανευρεθέν» της Αμαλίας Παπασταύρου-Χρυσοχόου (ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες) από τη Λάρισα. 
(Υπάρχει ολόκληρο ΕΔΩ ) .
Επίσης: Στο βιβλίο του απεσταλμένου του πρακτορείου Reuter's στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 W. Kinnaird Rose, «WITH THE GREEKS IN THESSALY» (Με τους Έλληνες στη Θεσσαλία) Λονδίνο 1897, και στη σελ. 208, διαβάζουμε για την εκκένωση του Βόλου και τον πανικό της φυγής:  
Μετάφραση
Η εκκένωση του Βόλου και η φυγή στα νησιά

Όταν έφθασαν στο Βόλο οι ειδήσεις για την ήττα του ελληνικού στρατού και ότι τα περάσματα ήταν ανοιχτά για τη νικηφόρα πορεία των Τούρκων, η πόλη έγινε σκηνή άγριου πανικού, που αυξήθηκε από τις χιλιάδες των χωρικών που συνέρευσαν στην πόλη από το όρος ή από περισσότερα χωριά διάσπαρτα στις πλαγιές του Πηλίου.
Η παρουσία του ελληνικού στόλου και των αγγλικών, γαλλικών γερμανικών και ιταλικών κανονιοφόρων στο λιμάνι χρησίμευσε για να καθησυχάσει τον πρώτο πανικό. Υπήρχαν επίσης όχι λιγότερα από πέντε ατμόπλοια στον κόλπο και στάλθηκαν διαβεβαιώσεις από τους υπαλλήλους ότι αν οι άνθρωποι παρέμεναν ήρεμοι, όλοι όσοι επιθυμούσαν να διαφύγουν θα είχαν τη δυνατότητα. Φυσικά υπήρχαν κάποιοι κακοί χαρακτήρες τριγύρω και υπήρχε τάση για πλιάτσικο. Έχει αναφερθεί ότι διαπράχθηκαν μία ή δύο δολοφονίες για χάρη της λεηλασίας.
Αυτό το παραπάνω απόσπασμα, θα ακολουθήσει αύριο ένα γλαφυρό κείμενο που δίνει ακόμα μιαν εικόνα της φυγής των Βολιωτών.

Επίσης, δείτε και τις σχετικές αναρτήσεις του φίλου Αντώνη Ζ.  (ΕΔΩ),  (ΕΔΩ)  κι  (ΕΔΩ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου