Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τσιτσιλιάνος (1)

Οικογένεια
Στις Πινακάτες Πηλίου το 18ο αιώνα υπήρχε η οικογένεια του προύχοντα Γερογιάννη Γιοργατζή. 
Αυτός είχε παιδιά τους Γεώργιο (Ταπεινό), Γεώργιο (Σαράφη) και Δημήτριο (Τσιτσιλιάνο). 
Τα επώνυμά τους έχουν άμεση σχέση με την ενασχόλησή τους, την όψη ή το χαρακτήρα, όπως άλλωστε σ’ όλη την Ελλάδα. 
Του πατέρα Γ. Γιοργατζή από με την κατασκευή γιοργανιών (γιοργάνι=πάπλωμα). Του Γ. Σαράφη που ήταν σαράφης (=αργυραμοιβός), του Γ. Ταπεινού που ήταν ήρεμου χαρακτήρα και του Δ. Τσιτσιλιάνου που ήταν μελαμψός κι έμοιαζε με Σισιλιάνο (Σικελό).
Η οικογένεια αυτή έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην περιοχή του Βόλου και του κεντροδυτικού Πηλίου.
Πρώτα ο Ιωάννης Σαραφόπουλος γιος του Γεωργ. Σαράφη, ήταν ο γνωστός έμπορος και βιομήχανος. Αυτός έφτιαξε το γνωστό σαπωνοποιείο στα Καλά Νερά. Ο ίδιος οικοδόμησε στο Βόλο το μέγαρο «Σαραφόπουλου», γνωστό σήμερα σαν Εξωραϊστική.
Ο δεύτερος σπουδαίος απόγόνος της οικογένειας, ήταν ο Νικόλαος Τσιτσιλιανόπουλος ή Τσιτσιλιάνος, γιος του Αναγνώστη-Γεωργίου και της Μαρίας το γένος Γεωργίου Κτούπη. Η οικογένεια είχε έξι αγόρια (Δημήτριος, Αλέξανδρος, Κων-νος, Ιωάννης, Αθανάσιος,  Νικόλαος) και δύο κορίτσια (Ειρήνη , Ελένη). 
Αυτός, ο Νικόλαος, θα μας απασχολήσει παρακάτω σαν μεγάλος πατριώτης και φιλάνθρωπος ευεργέτης της περιοχής μας.
Δωρητής -Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Βυζίτσα στις 28 Φεβρουαρίου 1832 και ήταν δημότης του τότε δήμου Νηλείας. 
Απεβίωσε στο Βόλο στις 10 Οκτωβρίου 1910 στις 6μμ. από υποστατική πνευμονία.
Στο παλιό νεκροταφείο του Βόλου υπάρχει ο οικογενειακός τάφος και η προτομή του στην οδό Σεραφείμ. Είναι φιλοτεχνημένος από τον αθηναίο γλύπτη Κων. Λιώρη. 
Επίσης, υπάρχει στο Βόλο και η οδός ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ, που βρίσκεται στην περιοχή Αναύρου. Ξεκινά από την οδό Φιλιππίδη (παρόχθιος Αναύρου) και τερματίζει στην οδό Πλαστήρα (παραλία) στο εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας Νοσοκομείου και είναι παράλληλος των οδών Ιατρού Τζάνου και Αθανασάκη. Η πρώτη απόφαση 120/16-10-1910 ήταν για έκφραση συλλυπητηρίων και ονομασία οδού. Η δεύτερη 65/21-2-1928 επί δημαρχίας Σπ. Σπυρίδη για την ονοματοθεσία. 
Ξενιτεύτηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου εμπορευόμενος για 45 περίπου χρόνια, πλούτισε. Όταν επαναπατρίστηκε, έμενε στην Αθήνα (Ακαδημίας 5) και το σπίτι αυτό το δώρισε όπως κι όλη την περιουσία του στον τόπο μας. Στα 1899 και πριν συντάξει στην Αθήνα την πρώτη διαθήκη του (1900), είχε συγκεντώσει το ποσό των 1.250.000 δρχ
Στα 1900 περιτοίχισε το νεκροταφείο του χωριού του.
Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Δημ. Παπαναστασίου ή Παπαναστασοπούλου από τη Βυζίτσα και δεν απόκτησαν παιδιά. 
Γεννήθηκε στα 1843 στη Βυζίτσα και πέθανε στις 24-3-1913 στο Βόλο, όπου υπάρχει κι τάφος της στο παλιό νεκροταφείο Ταξιαρχών.
Κληροδότημα-Διαθήκη
Το «Τσιτσιλιάνειο κληροδότημα» αποτελούνταν από: Το Νοσοκομείο Καλών Νερών, 10 καταστήματα στο Βόλο, 1 κτίριο,  11 ελαιοπερίβολα, 1 αγρό και 1 δασοτεμάχιο. Αυτό πραγματοποιήθηκε με τη διαθήκη που συντάχτηκε σε τρεις φάσεις (1900, 1902 κωδίκελλο της πρώτης και 1906). 
Με τη διαθήκη του άφησε χρήματα ως εξής: 400.000δρχ στο «Τσιτσιλιανοπούλειον Νοσοκομείον - Άγιοι Ανάργυροι» για τη συντήρησή του (160.000δρχ είχε διαθέσει για την κατασκευή του), 50.000δρχ στο Νοσοκομείο Βόλου (να χρησιμοποιούνται οι τόκοι του ποσού για τους ασθενείς), 100.000δρχ στον Εθνικό Στόλο, 100.000δρχ στην Κοινότητα της γενέτειράς του Βυζίτσας  για να προικίζονται από τους τόκους άπορα κορίτσια του χωριού, 10.000δρχ στο ναό Άγ. Νικολάου Βόλου. Μια προικοδότηση έγινε και τον Ιούνιο το  1941, σε δύο κοπέλες από τη Βυζίτσα και τις Πινακάτες. Επίσης άφησε 2000 χρυσές λίρες στην Εθνική Τράπεζα για να καλύπτονται οι ανάγκες του κληροδοτήματος. Μαζί άφηνε και αρκετή περιουσία στους συγγενείς του.  
Όλα αυτά βρίσκονται στα πρακτικά της απόφασης αριθ. 1000, του Πρωτοδικείου Βόλου της 11ης Οκτωβρίου 1910 (δημοσίευσης της διαθήκης). 
Ολόκληρη η απόφαση (ΕΔΩ), για κάθε ενδιαφερόμενο/η. 
Τέλος, επί Δημάρχου Γκλαβάνη Κωνσταντίνου έγινε και έγκριση ψηφίσματος αρ. 84 -Δήμου Παγασών, σελ. 45 – 46/18-10-1912
«Έγκριση του υπ. αριθμ. 74 ψηφίσματος του Αδελφάτου του Αχιλλοπουλείου Δημοτικού Νοσοκομείου, σχετικά με τη χορηγία έκτακτης πίστωσης 780 δρχ. για την κατασκευή εικόνας του Νικολάου Τσιτσιλιανόπουλου, ευεργέτη του νοσοκομείου κλπ  »
[Συνεχίζεται]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου