Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Μεταξύ κατακτητών & ανταρτών

Οκτώβρης μήνας και η εθνική γιορτή πλησιάζει! Από σήμερα θα υπάρξουν κάποιες αναρτήσεις σχετικές με τον τότε εθνικό αγώνα και κάποιους ανθρώπους που πήραν μέρος σ' αυτόν.
Η ιστορία έχει γραφτεί από τους πρωταγωνιστές που την έζησαν. Έτσι έγινε και με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ (Αλεξόπουλο) που αράδιασε στο χαρτί τις εμπειρίες του από τις δύσκολες στιγμές της Κατοχής στη Μητρόπολή μας. 
Έγραψε το βιβλίο "ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ" και το αφιερώνει "ως άνθη στους τάφους" όλων όσων χάθηκαν (από διάφορους λόγους) την περίοδο της Κατοχής στη Μητρόπολη Δημητριάδος.
Η προτομή του "άγιου δεσπότη", μπροστά
στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο Βόλο.
(Διαβάστε για τον Ιωακείμ περισσότερα ΕΔΩ 

στη διατριβή του κ. Δ. Τσιλιβίδη)
Το παρακάτω βιβλίο του μπορεί να περιέχει υποκειμενικές κρίσεις, δεν παύει όμως να είναι ένα ντοκουμέντο για τη δύσκολη και μαύρη περίοδο που πέρασε ο τόπος μας.
Διαβάστε και κατεβάστε:
https://drive.google.com/file/d/0B5FKg4DxBveHY2paUzF5c2R3emc/view?usp=sharing
Επίσης κι εδώ διαβάστε και ξεφυλλίστε:
http://data.axmag.com/data/201506/20150615/U134322_F342062/index.html  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου