Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Άνω Λεχώνια 1933

Κατά καιρούς στο Βόλο εκδίδονταν οι "ΟΔΗΓΟΙ" της πόλης και των περιχώρων. Κάποιοι αναφερόταν στις επαρχίες του Νομού, αλλά και σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία. 
Ο πρώτος "ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΛΟΥ -ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ" εκδόθηκε στο Βόλο στα 1901 και είναι γνωστός ως "Οδηγός Μολοχάδη" (ΕΔΩ).
Παλιότερα αντί των "Οδηγών" εκδίδονταν τα "Ημερολόγια" μαζί με το ημερολόγιο της χρονιάς, με πληροφορίες τοπικού ενδιαφέροντος, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις κλπ. 
Σ΄αυτά τα βιβλία υπήρχαν πάμπολλες πληροφορίες για τις Υπηρεσίες, την Εκκλησία, τα Σχολεία, τους επαγγελματίες, τα καταστήματα, διαφημίσεις κλπ που ενδιέφεραν όλους τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. 
Σήμερα αυτοί οι "Οδηγοί" αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα για όλες τις πληροφορίες που περιέχουν. 
Παρακάτω απόσπασμα για το χωριό μας τα Άνω Λεχώνια, από το ΜΕΓΑ ΟΔΗΓΟ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ του έτους 1933. Εκδότης ήταν ο Γ. Χ. Γαβριηλίδης:
(18-2-2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου